Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Παιδί & tablet: 3 τρόποι ισορροπίας για σωστή χρήση!

Τα παιδιά της νέα γενιάς αγαπούν τα μέσα της τεχνολογίας όπως είναι το tablet, ο υπολογιστής, το κινητό της μαμάς και του μπαμπά. Η σχέση τους με αυτά ξεκινά από τον εντυπωσιασμό και εύκολα μπορεί να καταλήξει στην εξάρτηση. Τι κάνουμε γι΄ αυτό; Δείτε 3 χρήσιμες λύσεις και λάβετε τα μέτρα σας:

1.    Δώστε το καλό παράδειγμα

Πώς είναι δυνατόν να πείσετε το παιδί σας να αφήσει κάτω το tablet και να παίξει με τα παιχνίδια του, όταν εσείς έχετε ως προέκταση του χεριού σας το κινητό ή το ποντίκι του υπολογιστή σας; Μην ξεχνάτε τα παιδιά, ειδικά των μικρότερων ηλικιών, δρουν μιμητικά ως προς εσάς και ακολουθούν ασυναίσθητα τα βήματά σας. Βάλτε πρώτα όριο στον εαυτό σας και δείξτε τους το σωστό με αποδείξεις. Διπλό το όφελος!

2.    Πρόγραμμα & επίβλεψη
Εξηγήστε στο παιδί πως το tablet είναι ένα απλό μέσα τεχνολογίας, ένα εργαλείο για να κάνουμε συγκεκριμένες δουλειές και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους φίλους μας και το παιχνίδι μαζί τους. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι «μικρές συμφωνίες» της ανταπόδοσης, όπως το να κάνεις τα μαθήματά σου και θα παίξεις στο tablet για μισή ώρα, είναι αποδοτικές και μαθαίνουν στο παιδί το απαραίτητο χρονικό όριο που πρέπει να υπάρχει και πως δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση του. Βάλτε πρόγραμμα πόση ώρα την ημέρα μπορούν να έχουν το tablet και φυσικά απαραίτητα υπό την επίβλεψή σας. Επίσης, αναζητήστε εγκεκριμένα προγράμματα γονικού ελέγχου στο διαδίκτυο και ρυθμίστε τις συσκευές, ώστε να είστε σίγουροι για την ορθή χρήση τους.

3.    Καθιερώστε τις ώρες «χωρίς οθόνες» για όλους
Η ώρα που συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια στο σπίτι μετά τo καθημερινό πρόγραμμα, είναι σημαντική και γι΄ αυτό δεν πρέπει να τη σπαταλάμε άσκοπα. Αφιερώστε χρόνο στο σύντροφο και στα παιδιά σας, μαγειρέψτε και απολαύστε το γεύμα σας όλοι μαζί, συζητήστε για την ημέρα σας, καταστρώστε σχέδια για το ΣΚ, παίξτε επιτραπέζια. Αξιοποιήστε τον κοινό σας χρόνο με τον καλύτερο διαδραστικό τρόπο και όχι με την απομόνωση της οθόνης.

Το παν μέτρον άριστον είναι ο χρυσός κανόνας της ισορροπίας, μιας και οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ενασχόληση των παιδιών με το tablet προάγει την νοημοσύνη τους αρκεί να μην ξεπερνά τα όρια.

Οι λύσεις είναι στα χέρια σας! 

Διαβάστε ακόμα