Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Οκτώβρης: Πόσο καλά τον γνωρίζετε;

Ο Οκτώβριος, πήρε την ονομασία του από τη λατινική λέξη Octo (= οκτώ), επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος στη σειρά μήνας. Λέγεται αλλιώς και Οκτώβρης ή Τρυγομήνας, είναι ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, και κατά παράδοση ο μήνας της σποράς γι’ αυτό και αλλού έχει το όνομα Σποριάτης ή Σποριάς ή Σπαρτός.

Ο Οκτώβριος είναι η εποχή με τα πρωτοβρόχια και τα χρυσάνθεμα, που βαφτίστηκαν αϊδημητριάτικα. Είναι η εποχή που πρωτανθίζουν τα κυκλάμινα σε πλαγιές και βράχια.

Το έθιμο των Χειμαδιών
Για τους κτηνοτρόφους ο μήνας αυτός είναι γνωστός για τα «χειμάδια». Το έθιμο, που θέλει τους βοσκούς να φεύγουν από τα βουνά και να κατεβαίνουν στα πεδινά, με σκοπό να βρουν ευνοϊκότερες συνθήκες για τα ζώα τους. Η μεταφορά των ζώων συνεχίζει να γίνεται ακόμα και σήμερα με τους κτηνοτρόφους να περπατάνε 200 και 300 χιλιόμετρα με τα πόδια.

Η μεγάλη του Γιορτή
Η γιορτή που ξεχωρίζει μέσα στο μήνα είναι αυτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 στην οποία οφείλει και την ονομασία του «’Αι-Δημητριάδης» ή «Αι-Δημήτρης»

Στιγμές που ξεχώρισαν

Ο Οκτώβριος σχετίζεται με μεγάλες στιγμές του νεότερου Ελληνισμού.

Στις 26 Οκτωβρίου 1912 απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τον ελληνικό στρατό, στις 28 Οκτωβρίου 1940 η σπουδαία άρνηση του Μεταξά "ΟΧΙ" στις ιταλικές αξιώσεις και στις 12 Οκτωβρίου 1944 η γαλανόλευκη κυμάτισε και πάλι στην Ακρόπολη.

Παροιμίες για τον Οκτώβρη

Αϊ-Δημητράκη, μικρό Καλοκαιράκι.

Ο Οκτώβρης συγυρίζει, ναφθαλίνη θα μυρίσει

Οκτώβρης και δεν έσπειρες, οχτώ σωρούς δεν έκανες…

Οκτώβρης και δεν έσπειρες; Λίγο σιτάρι θα ’χεις.

Όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη, έχει οκτώ σειρές στ’ αλώνι.

Το οκτωβριανό το λάδι, άλλος μήνας δεν το βγάζει. 

 

Info by: https://goo.gl/KbQm6J
              https://goo.gl/bwic3q
              https://goo.gl/dd6UUk

Διαβάστε ακόμα