Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Ο όρος «βιολογικά» αναφέρεται τόσο σε φυτικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) όσο και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας, γάλα, τυρί κλπ.). Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες ή/και οι κτηνοτρόφοι παράγουν και επεξεργάζονται τα προϊόντα τους, υιοθετώντας συγκεκριμένες- αρκετά αυστηρές- προδιαγραφές.

Οι βιολογικές γεωργικές πρακτικές είναι σχεδιασμένες για να διατηρούν την ακεραιότητα του εδάφους και του νερού και να μην προκαλούν ρύπανση. Τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από καλλιέργειες, στις οποίες απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κάθε χημικού φυτοφαρμάκου, λιπάσματος, ορμόνης όπως επίσης και κάθε μορφής εντομοκτόνου και παρασιτοκτόνου. Αντ’ αυτών χρησιμοποιούνται οργανικές ουσίες όπως για παράδειγμα η κοπριά και το άχυρο.

Όσο για τα προϊόντα κτηνοτροφίας, υπάρχουν κανόνες που αφορούν την καλή μεταχείριση των ζώων. Όλα πρέπει να έχουν ζωτικό χώρο, να κινούνται ελεύθερα, ενώ δε χρησιμοποιούνται φάρμακα και προληπτικές θεραπείες κατά την ανάπτυξή τους. Όσον αφορά στη σίτισή τους, χρησιμοποιούνται κατά βάση ζωοτροφές που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο και απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων στους χώρους διατροφής τους.

Πώς αναγνωρίζουμε τα βιολογικά προϊόντα όταν κάνουμε τις αγορές μας;

Αναφορικά με τα τυποποιημένα προϊόντα, από το 2010 είναι υποχρεωτική η σήμανση με το ευρωπαϊκό λογότυπο που πιστοποιεί ότι ένα προϊόν είναι βιολογικό. Στην περίπτωση που πρόκειται για ελληνικό προϊόν, προαιρετικά μπορεί το ευρωπαϊκό λογότυπο να συνοδεύεται και από αυτό ενός ελληνικού οργανισμού πιστοποίησης. Με τον τρόπο αυτό βεβαιώνεται ότι όντως τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας ή παραγωγού, πληρούν τις προϋποθέσεις και τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας/ κτηνοτροφίας.

Όσο για τα προϊόντα που πωλούνται χύμα, π.χ. προϊόντα μαναβικής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σε εμφανές σημείο το σχετικό έγγραφο πιστοποίησης τους, από τους ελληνικούς οργανισμούς πιστοποίησης.

Γιατί να προτιμήσουμε βιολογικά προϊόντα;

  • Για να απολαύσουμε την πλούσια και αυθεντική γεύση.
  • Για να μειώσουμε την έκθεσή μας σε βλαβερές χημικές ουσίες (π.χ. φυτοφάρμακα, συντηρητικά, ορμόνες) που συχνά χρησιμοποιούνται στις συμβατικές καλλιέργειες με σκοπό την αύξηση της παραγωγής.
  • Για να κάνουμε την καθημερινή μας διατροφή πιο φιλική για το περιβάλλον, καθώς οι μέθοδοι παραγωγής που χρησιμοποιούνται σέβονται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.


Στα καταστήματά μας είναι διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων σε όλες τις βασικές κατηγορίες τροφίμων συγκεντρωμένα όλα σε ένα σημείο (εκτός των φρέσκων προϊόντων μαναβικής και των ειδών ψυγείου-κατάψυξης), ώστε να βρείτε εύκολα και γρήγορα ό,τι χρειάζεστε. Αναζητήστε το ράφι με την ειδική πράσινη σήμανση «Bio» και ανακαλύψτε τον κόσμο των βιολογικών προϊόντων.

Προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης

Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση (Ο.Δ.) είναι ο τρόπος διαχείρισης της καλλιέργειας που στοχεύει στην παραγωγή υψηλής ποιότητας γεωργικών προϊόντων χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεθόδους έτσι ώστε να υπάρχει οικονομικό όφελος για τον παραγωγό αλλά και μειωμένη επιβάρυνση στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Στα καταστήματά μας θα βρείτε μία σειρά από προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης, κυρίως κηπευτικά.