Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη -ή για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς, ένα σύνολο από πρωτεΐνες- που συναντάμε κυρίως σε δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη και συνεπώς σε όλα τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από αυτά, όπως ψωμί, αρτοσκευάσματα, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά κλπ.

Παρόλα αυτά, μπορούμε να τη βρούμε και σε άλλα τρόφιμα, όπως σε σούπες, ζωμούς λαχανικών και κρεάτων και σάλτσες, καθώς έχει την ιδιότητα να δίνει συνοχή και πυκνότητα στα τρόφιμα. Επίσης απαντάται και σε μίγματα καρυκευμάτων και άλλα τρόφιμα ως ενισχυτικό γεύσης.
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;

Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν ήπια ή εντονότερη δυσανεξία στη γλουτένη, με συμπτώματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο και τα οποία ενώ συνήθως εμφανίζονται στο πεπτικό σύστημα, δεν αποκλείεται να εντοπιστούν και σε άλλα μέρη του σώματος. Η πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας ονομάζεται κοιλιοκάκη.

Μέχρι στιγμής, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι αυτό που ονομάζουμε «δίαιτα ελεύθερη γλουτένης». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Τον αποκλεισμό από την καθημερινή διατροφή όλων των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη. Επειδή η γλουτένη περιέχεται σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, είναι απαραίτητο τα άτομα να εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαβάζουν και να ερμηνεύουν σωστά τις ετικέτες τροφίμων και να αναζητούν τα αντίστοιχα τρόφιμα με την ένδειξη «χωρίς γλουτένη».

Στα καταστήματά μας έχουμε συγκεντρώσει για εσάς όλα τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης σε ένα σημείο, συνοδευόμενα από τη χαρακτηριστική πορτοκαλί σήμανση gluten free, για να τα εντοπίσετε ακόμα πιο εύκολα. Ανακαλύψτε τη μεγάλη μας ποικιλία!