Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Το γάλα αποτελεί την πρώτη και πιο σημαντική τροφή στη ζωή ενός ανθρώπου. Από τη βρεφική ζωή, συνοδεύει όλα τα στάδια ανάπτυξης. Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αυξημένης ζήτησης, η κατανάλωση γάλακτος έχει αυξηθεί σημαντικά. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρξουν πολλοί μύθοι γύρω από την ασφάλεια κατανάλωσής του, ενώ αναδεικνύεται σταδιακά η διατροφική αξία άλλων πηγών γάλακτος, όπως είναι το κατσικίσιο και το γαϊδουρινό γάλα. Τι ισχύει όμως τελικά;

«Τα γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά είναι φτωχά σε θρεπτική αξία».

Έχετε φτάσει μπροστά στο ψυγείο του supermarket και προσπαθείτε να κάνετε την επιλογή σας. Πριν την κάνετε, καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως:

- τα γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά έχουν την ίδια περιεκτικότητα με τα πλήρη σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
  • το ασβέστιο
  • οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β


- Η βασική διαφορά τους εντοπίζεται στην περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι και το θερμιδικό τους φορτίο είναι σημαντικά χαμηλότερο.

- Τα συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν και μικρότερες ποσότητες λιποδιαλυτών βιταμινών (π.χ. A και D). Μην σας ανησυχεί όμως αυτό. Οι εν λόγω βιταμίνες δεν θα σας λείψουν από τα γαλακτοκομικά, καθώς αυτά δεν αποτελούν την κύρια πηγή πρόσληψης αυτών των βιταμινών στη διατροφή μας.

«Το τυρί είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τις φακές»

Λίγο τυρί στις φακές θα μας δώσει την παραπάνω γεύση, διατροφικά, όμως, θα μειώσει την αξία του γεύματός μας. Είναι όλα θέμα χημείας: το ασβέστιο που περιέχεται στο τυρί δεν ζευγαρώνει καλά με τον σίδηρο που περιέχουν οι φακές, αντιθέτως μειώνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Μας αρέσει το τυρί; Καλύτερα να το ταιριάξουμε με κάποιο άλλο φαγητό, έτσι κι αλλιώς πάει σχεδόν με όλα!

Ξέρατε ότι…

… υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση του ασβεστίου που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα;

*Παράγοντας νο 1, η έκθεση μας στον ήλιο: Συμβάλλει στη σύνθεση βιταμίνης D από το δέρμα που στη συνέχεια βοηθάει στην απορρόφηση ασβεστίου.

*Παράγοντας νο 2, αναψυκτικά: Περιέχουν φωσφορικά άλατα που μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Γι’αυτό το λόγο, καλύτερα να μην τα καταναλώνουμε μαζί με γαλακτοκομικά προϊόντα.