• Βάζουμε τα τριμμένα (σε χοντρό τρίφτη) παντζάρια σε μούλτι ή σε μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη σάλτσα ή τη μουστάρδα). Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές. Πλάθουμε τέσσερα burgers, ενώ στο ενδιάμεσο βρέχουμε τα χέρια μας γιατί το μείγμα κολλάει. Στη συνέχεια τηγανίζουμε τα burgers ή τα ψήνουμε στον φούρνο.
• Για το τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3'-4' από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.
• Για το ψήσιμο στον φούρνο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο με αέρα στους 180°. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψάκι και τοποθετούμε τα burgers. Ψήνουμε για 30' γυρίζοντάς τα προσεκτικά μια φορά στη μέση του ψησίματος.
• Αλείφουμε τα ψωμάκια με τη σάλτσα ή τη μουστάρδα, τοποθετούμε φύλλα από σπανάκι, το burger, φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού, σπανάκι και ρόκα, αλατίζουμε ελαφρά και σερβίρουμε.
Healthy tip!
Tο παντζάρι ανήκει στα πιο πολύτιμα λαχανικά, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ουσίες που ρυθμίζουν την υπέρταση, πλούσιες φαινόλες με αντιγηραντικές ιδιότητες και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ενώ αυξάνει και την αντοχή στις αθλητικές δραστηριότητες.
Από την Ντίνα Γκρουμούτη