Η ιστορία και η καταγωγή: Το αβοκάντο ανακαλύφθηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού, όπου το καλλιεργούσαν ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους. Στη συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές της βορείου και νοτίου Αμερικής, ενώ στην Ευρώπη έφτασε μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ η καλλιέργειά του και στην Ελλάδα, κυρίως στην Κρήτη.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Οι περισσότεροι το γνωρίσαμε ως συστατικό της μεξικάνικης σάλτσας γουακαμόλε, όμως με τα χρόνια έχει κερδίσει τη θέση του σε πολλές συνταγές της καθημερινότητάς μας. Η πλούσια, “βουτυράτη” γεύση και υφή του μας επιτρέπουν να το χρησιμοποιήσουμε σαν προϊόν επάλειψης πάνω σε ψωμί ή φρυγανιές, σε αλμυρά πιάτα π.χ. σε σαλάτες, αλλά και σε γλυκά, ειδικότερα σοκολατένια!
Good for you: Πολλές φορές ακούμε φράσεις όπως «το αβοκάντο παχαίνει» ή «το αβοκάντο έχει πολλά λιπαρά». Η αλήθεια είναι πως ένα μέτριο αβοκάντο έχει αρκετές θερμίδες -σχεδόν τις 6πλάσιες σε σχέση με ένα μέτριο φρούτο- οπότε όσοι προσέχουν τη σιλουέτα τους θα πρέπει να το καταναλώνουν με μέτρο. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με τα φρούτα που περιέχουν σάκχαρα και υδατάνθρακες, το αβοκάντο περιέχει κυρίως λιπαρά. Μάλιστα 80γρ. περίπου αβοκάντο (δηλαδή μισό φλιτζάνι κυβάκια αβοκάντο) ισοδυναμούν με τα λιπαρά που περιέχονται σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μάλιστα «καλά» -μόνο- ακόρεστα λιπαρά! Σε συνδυασμό με άλλα πολύτιμα συστατικά όπως οι φυτοστερόλες, η βιταμίνη Ε, το φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικές ουσίες- το αβοκάντο αποτελεί- ασπίδα για την υγεία της καρδιάς: Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωσή του με μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα καθώς και μειωμένο κίνδυνο φλεγμονής στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του αβοκάντο, όμως, δεν περιορίζεται εκεί. Ο μοναδικός συνδυασμός συστατικών που μας παρέχει -σε αυτά περιλαμβάνονται «συμβατικά» θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και το μαγγάνιο αλλά και αρκετά από τα λεγόμενα «φυτοθρεπτικά συστατικά», όπως τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή και οι φυτοστερόλες- φαίνεται πως μπορεί να συμβάλει και στη μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας σε πάσχοντες. Αν και τα πρώιμα ερευνητικά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτείται η διεξαγωγή περαιτέρω μελετών, καθώς το πεδίο αυτό παραμένει ανοιχτό. Τέλος, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, το λίπος και την απουσία σακχάρων, φαίνεται πως το αβοκάντο μπορεί να έχει ευεργετικό ρόλο και στο κομμάτι του ελέγχου της όρεξης και του σωματικού βάρους, αφού η κατανάλωσή του έχει συσχετισθεί με αυξημένο αίσθημα κορεσμού και καλύτερη ρύθμιση των μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Πώς να τα επιλέξετε και να τα συντηρήσετε:
-
Τα ώριμα, έτοιμα για κατανάλωση, αβοκάντο είναι ελαφρώς μαλακά.
-
Αποφύγετε αυτά με σκούρα σημάδια ή ρωγμές.
-
Τα πιο σκληρά ωριμάζουν εκτός ψυγείου, σε μερικές ημέρες.
-
Για γρήγορη ωρίμανση, βάλτε τα σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μία μπανάνα.
-
Αφού ωριμάσουν, τοποθετήστε τα στο ψυγείο, όπου μπορούν να διατηρηθούν για λίγες ημέρες ακόμη μέχρι να τα καταναλώσετε.
Extra Tip … για φάγωμα!
-
Για κορεσμό και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού: Συνδυάστε αβοκάντο, με πράσινη σαλάτα (σπανάκι), καρότο και χυμό lime-πορτοκάλι. Συνοδεύστε με ένα αυγό για πλήρες γεύμα.
-
Ένα γεύμα για να προστατεύσετε την καρδιά σας: Φτιάξτε μια νόστιμη μακαρονοσαλάτα με ντοματίνια και σολομό και προετοιμάστε μόνοι σας μια σάλτσα με αβοκάντο, σκόρδο, λεμόνι και πιπέρι. Το πιάτο εκτός από ενέργεια, θα προσφέρει καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των λιπιδίων!
1 μερίδα φρούτων μεταφράζεται ως…
… 1/7 ή 2 κ.σ. λιωμένο αβοκάντο (~30g) που μας δίνουν ~48 θερμίδες
Αβοκάντο: λιπαρό μεν, υγιεινό δε!
-
Υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες Κ, Ε, Β6 και φυλλικού οξέος: Το λιπαρό φρούτο της διατροφής μας
Αβοκάντο: το λιπαρό φρούτο! Συνδυασμός συστατικών που συμμετέχουν:
-
Στη βελτίωση των λιπιδίων του αίματος και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
-
Στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και του σωματικού βάρους
-
Στη μείωση της φλεγμονής (πιθανός ευεργετικός ρόλος σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα)
-
Χαμηλό σε σάκχαρα
-
Πολύ Χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι/ νάτριο
-
Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά
-
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
-
Πηγή βιταμίνης Κ και Ε
-
Πηγή φυλλικού οξέος και Β6
-
Πηγή καλίου και χαλκού
-
Περιέχει βιταμίνη C, Β1, Β2, Β3