Διάλεξε φρούτο ή λαχανικό και μάθε όλες τις πληροφορίες για αυτό!
Πλούσια και γλυκιά γεύση με λίγες θερμίδες
Το αχλάδι είναι ένα φρούτο που λίγο πολύ όλοι γνωρίζετε και έχετε δοκιμάσει. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι πως βιολογικά, το αχλάδι συγγενεύει με το τριαντάφυλλο! Αν και η προέλευσή του ανιχνεύεται 3.000 χρόνια πριν στη Δυτική Ασία, υπάρχουν κάποιες υποθέσεις ότι η ιστορία του έχει ρίζες στη λίθινη εποχή! Ο Όμηρος στην Οδύσσεια το αποκάλεσε «δώρο των θεών» ενώ στην εποχή του Λουδοβίκου XIV αποτελούσε είδος πολυτελείας. Επιστρέφοντας, όμως, στο σήμερα, υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αχλαδιών. Στην Ελλάδα οι πιο δημοφιλείς είναι τα κρυστάλλια, που έχουν κιτρινοπράσινο χρώμα και λευκή σάρκα αλλά και οι περίφημες κοντούλες του καλοκαιριού -πράσινες και μικρότερες σε μέγεθος- που ξεχωρίζουν για το έντονο άρωμα και τη γλυκιά γεύση τους. Από τη διατροφική σκοπιά, τα αχλάδια, αν και έχουν λίγες θερμίδες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά. Επιπλέον, περιέχουν συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, όπως η βιταμίνη C, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, η βιταμίνη K που συμμετέχει τόσο στην πήξη του αίματος όσο και στην δημιουργία των οστών αλλά και χαλκό που συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και την παραγωγή μελανίνης. Επιπλέον, θεωρούνται υποαλλεργικά φρούτα με ελάχιστη πιθανότητα να προκαλέσουν παρενέργειες και γι’ αυτό το λόγο συχνά συστήνεται η κατανάλωσή τους σε βρέφη αλλά και άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες.
Αχλάδια ωμά 1 μικρό (148g)
Θρεπτικά συστατικά
Ποσότητα θρ. συστατικών
% ΠΠΑ
Ενέργεια – Θερμίδες
84 kcal
4,2%
Νερό
83,96g
Συνολικά/Κορεσμένα Λιπαρά
0,21 g/0,033 g
0,3% / 0,17 %
Υδατάνθρακες/ σάκχαρα
22,54 g / 14,43 g
8,67%/ 16,03%
Πρωτεΐνες
0,53 g
1,06%
Φυτικές ίνες
4,6 g
Νάτριο
1mg
Χωρίς νάτριο/ αλάτι
Βιταμίνη C
6,4 mg
8%
Βιταμίνη Κ
6,5mg
8,67%
Κάλιο
172 mg
8,6 %
Χαλκός
0,121 mg
12,1
Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp. U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016.
*ΠΠΑ: Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 kj/ 2000kcal)
· Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
· Χωρίς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
· Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
· Χωρίς αλάτι/ νάτριο
Πώς να τα επιλέξετε και πώς να τα συντηρήσετε:
· Δεδομένου ότι τα αχλάδια είναι πολύ ευπαθή όταν είναι ώριμα, τα αχλάδια που βρίσκετε στην αγορά θα είναι γενικά άγουρα και θα απαιτούν λίγες μέρες ωρίμανσης.
· Αναζητήστε αχλάδια που να είναι σφιχτά αλλά όχι υπερβολικά σκληρά, με λείο δέρμα χωρίς χτυπήματα. Αποφύγετε όσα έχουν τρύπες ή σκούρα μαλακά σημεία.
· Εάν δεν θα καταναλώσετε τα αχλάδια αμέσως μόλις ωριμάσουν, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο όπου θα παραμείνουν φρέσκα για λίγες μέρες. Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης, τοποθετήστε τα σε μια τσάντα, περιστρέφοντάς τα περιστασιακά και κρατήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου.
· Αποφύγετε να τα αποθηκεύσετε σε σφραγισμένες σακούλες ή περιορισμένους χώρους, όπου θα βρίσκονται το ένα πολύ κοντά στο άλλο, καθώς έτσι θα χαλάσουν πιο γρήγορα. Τοποθετήστε τα μακριά από τρόφιμα που μυρίζουν έντονα, καθώς έχουν την τάση να απορροφούν τις μυρωδιές.
Extra Tip … για φάγωμα!
· Για ένα νόστιμο και πλήρες πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, προσθέστε σε ένα μπολ με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών νιφάδες βρώμης, κομμάτια αχλαδιού, τριμμένο ginger και μέλι.
· Αν έχετε βαρεθεί τις κλασσικές σαλάτες, δοκιμάστε να αναμείξετε μαρούλι iceberg, φέτες αχλαδιού, cranberries, καρύδια και φλούδες παρμεζάνας, δημιουργώντας μια σαλάτα που συνδυάζει τη γεύση με τη θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ασβέστιο.
Η δροσερή προστασία του καλοκαιριού
Με προέλευση από τη νότια Αφρική, το καρπούζι (Citrullus lanatus) είναι ένα φρούτο που αρχικά καλλιεργήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπως εμφανίζεται σε ιερογλυφικά. Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, ενώ η ελληνική λέξη για το φρούτο είναι «υδροπέπων»… εξ ου και το αγγλικό watermelon! Όπως προδίδει και το ελληνικό του όνομα, το καρπούζι αποτελείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από νερό και γι’ αυτό είναι ένα από τα πιο δροσιστικά φρούτα του καλοκαιριού. Αποδίδει πολύ λίγες θερμίδες (γύρω στις 30 ανά 100 γρ.), περιέχει λίγη μόνο ζάχαρη (περίπου 5-6%) – δηλαδή σχεδόν τη μισή από ένα μήλο!- ενώ παράλληλα περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. Είναι πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προασπίζει τον οργανισμό μας από μολύνσεις και με την αντιοξειδωτική της δράση επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον, περιέχει ποσότητες βιταμίνης Β6, η οποία –μαζί με τις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β- είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού και παίζει ρόλο-κλειδί στην εγκεφαλική λειτουργία και την ψυχική μας ισορροπία. Το καρπούζι, όπως και όλα τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά π.χ. η ντομάτα, οφείλει το έντονο χρώμα του στο λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία. Μάλιστα, το λυκοπένιο του καρπουζιού είναι βιολογικά περισσότερο ενεργό και διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη τομάτα, έστω κι αν αυτή αποτελεί τον πιο διάσημο εκπρόσωπό του.
Καρπούζι ωμό 1 φλιτζάνι κομμένο σε κύβους (152g)
46 kcal
2,3%
139g
0,23 g/0,024 g
0,33% / 0,12 %
11,48 g / 9,42 g
4,42%/ 10,47%
0,93 g
1,86%
0,6 g
2mg
12,5 mg
15,63%
Θειαμίνη Β1
0,051mg
4,64%
Βιταμίνη Β6
0,069mg
4,93%
Το καρπούζι, με το πλούσιο άρωμά του, είναι απολαυστικό όταν καταναλώνεται μόνο του. Παρόλα αυτά, αν σας αρέσει να «παντρεύετε» γεύσεις, μπορείτε να ετοιμάσετε μια φρουτοσαλάτα με καλοκαιρινά φρούτα, που είναι πλούσια πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Επίσης, ένα εξαίσιο ταίρι για το καρπούζι αποτελεί το λευκό τυρί-συνήθως φέτα -ή ακόμη καλύτερα κυπριακό χαλούμι.
O άγνωστος ήρωας της καλοκαιρινής διατροφής
Θεωρούνται από τα πιο απλά λαχανικά της διατροφής μας και οι περισσότεροι τα συνδυάζουν με τη δίαιτα κυρίως λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό. Παρόλα αυτά τα κολοκυθάκια αξίζουν μια ιδιαίτερη θέση στη διατροφή μας καθώς με πολύ λίγες θερμίδες μας προσφέρουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, καλίου και μαγγανίου. Έτσι καταφέρνουν να συνεισφέρουν στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και την προστασία του δέρματός μας από τις ελεύθερες ρίζες, στην ισορροπία των υγρών και τη μυϊκή και νευρική λειτουργία, επηρεάζοντας κυρίως το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, το νεφρικό και ενδοκρινικό σύστημα, ενώ το μαγγάνιο που περιέχουν συμμετέχει σε ενζυμικές αντιδράσεις, στην δημιουργία των οστών και των τενόντων και στη σύνθεση υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Παράλληλα συνεισφέρουν σε μικρότερο βαθμό στην κάλυψη των αναγκών μας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βασικές για τη λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού μας συστήματος. Τα κολοκυθάκια περιέχουν και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, μιας βιταμίνης που εμπλέκεται στη λειτουργία των οστών και την πήξη του αίματος. Καλό είναι λοιπόν όσοι λαμβάνουν ειδική θεραπεία για αυτή να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με την κατανάλωσή τους.
· Χαμηλά σε θερμίδες και σάκχαρα
Κολοκυθάκια βραστά χωρίς αλάτι 1 φλιτζάνι σε φέτες (180g)
% ΠΠΑ*
27 kcal
1,4%
171,4g
Συνολικά Λιπαρά
0,65
0,9%
4,84 g / 3,08 g
1,9%/ 3,4%
2,05 g
4,1%
1,8 g
5mg
23,2 mg
29%
Βιταμίνη Α
101 μg / 2011IU
12,6%/ 75,4%
7,6 μg
10,1%
Μαγνήσιο
34 mg
9%
Μαγγάνιο
0.31 mg
15,5%
475 mg
23,8%
Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp
U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016.
· Πηγή φυτικών ινών
· βιταμίνης C
· Πηγή μαγγανίου
· Πηγή καλίου
· Χωρίς λιπαρά
· Χωρίς κορεσμένα λιπαρά
· Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα αλάτι/ νάτριο
· Επιλέξτε κολοκυθάκια σφιχτά, με ακέραια φλούδα χωρίς κοψίματα και χτυπήματα καθώς τα σημεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν την γρήγορη αλλοίωσή τους.
· Το χρώμα τους πρέπει να είναι λαμπερό και το κοτσάνι τους ακανθώδες.
· Αποθηκεύστε τα κολοκυθάκια σε πλαστική σακούλα για 4-5 ημέρες στο ψυγείο για αυτό είναι σημαντικό να αγοράζετε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε άμεσα.
· Για να διατηρηθούν τα κολοκυθάκια στο ψυγείο δεν πρέπει να τα πλύνετε.
· Τα μαγειρεμένα κολοκυθάκια αντέχουν στο ψυγείο μέχρι και 2 ημέρες.
· Προσθέστε τριμμένα ή πολτοποιημένα κολοκυθάκια σε συνδυασμό με βασιλικό στις σάλτσες φρέσκιας τομάτας που συνοδεύουν το κόκκινο κρέας ή τα όσπρια που είναι πλούσια σε σίδηρο. Ο συνδυασμός της βιταμίνης C με το λυκοπένιο της τομάτας θα αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου και ταυτόχρονα θα δώσετε όγκο, υφή και γεύση στις σάλτσες σας.
· Μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, το γυμναστήριο ή το σχολείο δοκιμάστε για βραδινό μια extra αντιοξειδωτική ομελέτα με τα φρέσκα της εποχής: κολοκυθάκι, ντοματίνια, πιπεριές πράσινες και κόκκινες, φρέσκα κρεμμυδάκια και σπανάκι! Εξασφαλίζετε έτσι νοστιμιά, κορεσμό αλλά και ένα πιάτο «αποκατάστασης» πλούσιο σε βιταμίνη C, σίδηρο, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία. Συνοδεύστε με ελιές και ντομάτα αντί για τυρί για την πλήρη απορρόφηση του σιδήρου.
Nους υγιής εν σώματι υγιεί
Αν και μπορούμε να την συναντήσουμε πλέον όλο το χρόνο, η μελιτζάνα ευδοκιμεί το καλοκαίρι όπου και εμφανίζει πλούσια γεύση και μυρωδιά. Πλούσια σε νερό και χαμηλή σε θερμίδες, σάκχαρα και λιπαρά η μελιτζάνα μπορεί να δώσει γεύση και θρεπτική αξία στα πιάτα μας και να αποτελέσει μέρος χορταστικών πιάτων με λίγες θερμίδες σε συνδυασμό με άπαχο κρέας ή κοτόπουλο μαγειρεμένη, ψητή ή βραστή ενώ όταν τηγανίζεται η σάρκα της λειτουργεί ως «σφουγγάρι» απορροφώντας μεγάλο μέρος λιπαρών. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της μελιτζάνας είναι η πικρή της γεύση που προδίδει και το περιεχόμενό της σε φυτοσυστατικά. Η γεύση αυτή καθώς και το περιεχόμενο σε φυτοσυστατικά διαφοροποιείται ανάλογα με την ποικιλία π.χ. τσακώνικη και το χρώμα της μελιτζάνας. Στην μελιτζάνα συναντάμε σε μικρές ποσότητες βιταμίνες όπως αυτές του συμπλέγματος Β κυρίως θειαμίνης, νιασίνης, φυλλικού και πυριδοξίνης αλλά και μαγνησίου κάνοντάς τες έναν ιδιαίτερο σύμμαχο για τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα. Παράλληλα, σε αυτές βρίσκουμε και τις βιταμίνες Κ και Ε που σχετίζονται με το σχηματισμό των οστών και την προστασία του δέρματος και της καρδιάς και άλλα ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο που συμμετέχει στην δημιουργία των οστών και ο χαλκός που είναι υπεύθυνος στην παραγωγή μελανίνης στο δέρμα αλλά και στην παραγωγή ενέργειας μαζί με τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία. Ένα ιδιαίτερο συστατικό της μελιτζάνας είναι η νασουνίνη που βρίσκεται στον φλοιό της και φαίνεται να σχετίζεται με την προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου μας από την φθορά που δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες ενώ μελέτες σε πειραματόζωα φαίνεται να επιβεβαιώνουν μια συνολική θετική επίδραση της κατανάλωσης μελιτζάνας στο νευρικό σύστημα. Επίσης, η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φαινολικά συστατικά – φαινόλες- συστατικά που έχουν συνδεθεί με δράση κατά των μικροβίων, αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ, επιδρούν και στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από μελέτες σε πειραματόζωα στα οποία ο χυμός μελιτζάνας φαίνεται να συνέβαλε στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Σε συνδυασμό λοιπόν με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες οι μελιτζάνες μπορούν να συνδράμουν στην προστασία της καρδιάς και την βελτίωση επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Μελιτζάνες ωμές 1 φλιτζάνι κομμένες σε κύβους (82g)
20 kcal
1%
75,69g
0,15/0,028
0,21%/0,14%
4,82 g / 2,89 g
1,85%/ 3,21%
0,8 g
1,6%
2,5 g
2,9 μg
3,9%
188 mg
9,4%
0,066 mg
6,6%
0,19 mg
9,5 %
Πώς να τις επιλέξετε και πώς να τις συντηρήσετε:
Για extra όφελος:
η δημοφιλής
Οι ρίζες της στο χρόνο φτάνουν το 5000 π.Χ. στη Νότια Αμερική. Η πιπεριά αποτελεί ένα από τα πιο μυρωδάτα και νόστιμα λαχανικά, ενώ η τραγανή της υφή, η ποικιλία χρωμάτων και η εύκολη παραγωγή της σε πολλά διαφορετικά κλίματα την αναγάγουν σε ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στις κουζίνες όλου του κόσμου. Στην χώρα μας τη συναντάμε όλο το χρόνο, ενώ την τιμητική της έχει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η πιπεριά εκτός από την ιδιαίτερη γεύση της και τα πολλά χρώματά της, προσφέρει στα πιάτα μας μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών και σημαντικό όφελος για την υγεία. Οι πιπεριές είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και οι κόκκινες και πορτοκαλί και βιταμίνης Α (με τη μορφή του β-καροτενίου). Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μια μέτρια πράσινη πιπεριά (1 φλιτζάνι περίπου κομμένη) καλύπτει 1,5 φορά τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C ή διαφορετικά περιέχει τη βιταμίνη C δύο μέτριων πορτοκαλιών! Αυτές οι δύο βιταμίνες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και σε συνεργασία εξουδετερώνουν ενώσεις που προκαλούν «φθορές» στο σώμα μας, όπως η αθηρωματική πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών, η γήρανση του δέρματος και η φθορά των νευρικών μας κυττάρων που οδηγεί σε νόσους όπως το Alzheimer. Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών βιταμινών όμως ενισχύεται από την παρουσία του χαλκού και του μαγγανίου στις πιπεριές δύο συστατικών που συμμετέχουν στην δημιουργία μελανίνης και την διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματός μας και στην δημιουργία οστών και των μυών. Παράλληλα στις πιπεριές συναντάμε σε σημαντικές ποσότητες τη βιταμίνη Β6 η οποία ενισχύει την καρδιοπροστατευτική δράση της πιπεριάς και σε συνδυασμό με τις βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και του φυλλικού οξέος που βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες στις πιπεριές ενισχύουν την μνήμη και την λειτουργία του εγκεφάλου. Τα οφέλη τους όμως δεν σταματούν εδώ! Η τραγανή υφή τους προδίδει τις υψηλές ποσότητες φυτικών ινών που περιέχουν και βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα αλλά και την ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Ήξερες ότι! Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που έχει συσχετισθεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου. Ιδιαίτερα ο συνδυασμός φυτικών ινών, βιταμίνης C, β-καροτένιου, φυλλικού οξέος και λυκοπενίου φαίνεται να ευθύνεται και για την προστασία καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πιπεριές ωμές 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες 149g (1 μεγάλη)
30 kcal
1,5%
139,9 g
0,25/0,086
0,36%/0,43%
6,91 g / 3,58 g
2,66%/ 3,98%
1,28 g
2,56%
4 mg
119,8 mg
149,75 %
11 μg
14,67 %
0,334 mg
23,86%
261 mg
13,05 %
0,098 mg
9,8%
0,182 mg
9,1 %
η μυρωδιά του καλοκαιριού
Τα γλυκά και ζουμερά ροδάκινα έχουν την τιμητική τους στη χώρα μας το καλοκαίρι. Φέρνουν την μυρωδιά του καλοκαιριού χαρίζοντάς μας απλά σάκχαρα, λίγες θερμίδες και πολύ νερό! Ενισχύουν την αντιοξειδωτική ασπίδα του οργανισμού μας καθώς αποτελούν πηγή βιταμίνης C αλλά και Α γεγονός που προδίδει και το χρώμα τους φροντίζοντας εκτός από την άμυνα του οργανισμού μας και το δέρμα μας στην υγεία του οποίου συνεισφέρει και ο χαλκός που συνυπάρχει σε αυτά! Παράλληλα μας προσφέρουν μικρές ποσότητες νιασίνης δηλαδή βιταμίνης Β3 που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, καθώς και μαγγάνιο και κάλιο δύο ακόμη συστατικά που συμμετέχουν τόσο στην λειτουργία του μεταβολισμού όσο και στην μυϊκή και νευρική λειτουργία. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, ιδιαίτερα όταν τα καταναλώνουμε με τη φλούδα, βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και μας χορταίνουν, μετατρέποντάς τα σε ένα ιδανικό σνακ.
Ροδάκινο, ωμό με τη φλούδα 1 μέτριο (150g)*
58 kcal
3%
133,31g
0,38
0,54%
14,31 g / 12,59 g
6%/ 13,9%
1,31 g
2,6%
2,2 g
24μg/ 489IU
3% / 18,3%
9,9 mg
17%
285 mg
14%
Tip! Μιας και είναι ιδιαίτερα ευπαθή, αποφύγετε να αγοράζετε περισσότερα από αυτά που θέλετε να καταναλώσετε.
Τα ροδάκινα κρύβουν ένα συνδυασμό συστατικών που συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση του κολλαγόνου και την προστασία της επιδερμίδας όσο και στην απελευθέρωση ενέργειας και την νευρομυϊκή λειτουργία γεγονός που τα κάνουν μοναδικό σύμμαχό μας στην παραλία αλλά και τα σπορ! Δοκιμάστε:
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστότοπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδω
ΑΠΟΔΟΧΗΡυθμίσεις
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.
Η χρήση των cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.
Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολίτική μας για τα cookies εδω.
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε:
ΑΠΟΔΟΧΗ