Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Αν το έχουμε αυτό στο μυαλό μας κάθε φορά που μαγειρεύουμε, δεν θα το παρακάνουμε με το έξτρα αλάτι που ρίχνουμε στην κατσαρόλα και στο πιάτο μας. Θα προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό, συνυπολογίζοντας και το αλάτι που προσλαμβάνουμε από φυσικές πηγές, αλλά και το αλάτι που κρύβεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ακούστε και το καλύτερο, ή μάλλον, διαβάστε το: το 65-85% του αλατιού που προσλαμβάνουμε καθημερινά δεν προέρχεται από την αλατιέρα μας, αλλά από έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα! Μόνο και μόνο απ’ αυτό καταλαβαίνει κανείς πόσο προσεκτικός πρέπει να είναι, όχι μόνο στο αλάτι που βάζει ο ίδιος, αλλά και στην κατανάλωση τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι. 

Ποιες είναι αυτές οι τροφές; Ιδού:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΑΤΙΟΥ
Κρέας Κονσερβοποιημένα, παστά ή καπνιστά, αλλαντικά, λουκάνικα, κύβοι με ζωμό κρέατος
Ψάρι - Θαλασσινά Παστά, σαρδέλες κονσέρβας, γαρίδες
Γαλακτοκομικά Σκληρά τυριά (παρμεζάνα, cheddar, γραβιέρες, κασέρι), φέτα, κρέμες τυριών, βούτυρο
Αμυλούχα Ψωμί, φρυγανιές
Λαχανικά Τουρσί, κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα, έτοιμοι χυμοί, σάλτσες, σούπες, κύβοι με ζωμό λαχανικών
Άλλα Προ μαγειρεμένα ή έτοιμα φαγητά, τσιπς, πίτσα, σφολιατοειδή (ειδικά κατεψυγμένα), dressing (ειδικά σος σόγιας ή μπάρμπεκιου), αλατισμένοι ξηροί καρποί, αλατισμένες ελιές


Extra tip: Μην βλέπετε μόνο το αλάτι, είναι και το νάτριο. Κι αυτό υπάρχει σε μεγάλη περιεκτικότητα σε ορισμένα πρόσθετα τροφίμων και θα το ανακαλύψετε στις ετικέτες. Ανατρέξτε στη λίστα των συστατικών, και αναζητήστε όρους όπως: διττανθρακικό άλας νατρίου, γλουταμινικόμονονάτριο, σάλτσα σόγιας, θειώδες/ βενζοϊκό νάτριο κ.ά.

Και πότε ένα τρόφιμο είναι υψηλό, μέτριο, χαμηλό ή ελεύθερο νατρίου;

Ανατρέξτε και πάλι στην ετικέτα και ανακαλύψτε το. Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει:

Ένα τρόφιμο είναι... Όταν...
Υψηλό σε νάτριο/αλάτι περιέχει περισσότερο από 0,6 g νατρίου (ή 1,5 g αλατιού) ανά 100 g
Μέτριο σε νάτριο/αλάτι περιέχει 0,3 έως 0,6 g νατρίου (ή 0,75 έως 1,5 g αλατιού) ανά 100 g

Χαμηλό σε νάτριο/αλάτι

περιέχει 0,1 g νατρίου (ή 0,3 g αλατιού) ή λιγότερο ανά 100 g
πολύ χαμηλό σε νάτριο/αλάτι περιέχει όχι περισσότερο από 0,04 g νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού ανά 100 g ή 100 ml
ελεύθερο νατρίου/αλατιού περιέχει όχι περισσότερο από 0,005 g νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού ανά 100 g ή 100 ml