Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Πολλά είδη υγιεινών τροφών τυχαίνει να περιέχουν λιπαρές ουσίες, αλλά δεν τις έχει εμποδίσει να επανέλθουν δυναμικά στο προσκήνιο της υγιεινής διατροφής.

Τα λιπαρά χαρίζουν στις τροφές μοναδική νοστιμιά και υφή. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς:

  1. αποτελούν μία από τις 3 βασικές πηγές ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, συμπληρώνοντας τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες

  2. συμβάλλουν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K,) από τον οργανισμό.

Kαι τώρα, κάτι που ρωτάμε όλοι μ’ ένα στόμα, μια φωνή:

Tα λιπαρά παχαίνουν; 

Η απάντηση σίγουρα δεν είναι μονόπλευρη κι έχει να κάνει, πρωτίστως, με τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας και είναι η βάση για να προλάβουμε την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά. 

Τα λιπαρά είναι άμεσα συνδεδεμένα με το βάρος μας. Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί;

Η απάντηση είναι απλή. Τα λιπαρά αποτελούν μια «συμπυκνωμένη» μορφή ενέργειας: 1 γραμμάριο λίπους στο σώμα μας αποδίδει 9 θερμίδες, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, που αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.Οπότε, καταλαβαίνετεγιατί τα λιπαρά συνδέονται και την υπέρμετρη αύξηση  του σωματικού βάρους. Αφού μας δίνουν τις διπλές θερμίδες, λογικό κι επόμενο να μας παχαίνουν.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια, υπάρχουν λιπαρά και λιπαρά.

Συγκεκριμένα, χωρίζονται σε:

  • «καλά» ή ακόρεστα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λιπαρά, τα οποία όταν καταναλώνονται με μέτρο προάγουν την υγεία μας και

  • «κακά» (κορεσμένα και trans) λιπαρά, που όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία μας -ειδικότερα την υγεία της καρδιάς

Εμείς θα σας τα πούμε όλα, ώστε να γνωρίσετε τα είδη λιπαρών της διατροφής μας, αλλά να μάθετε και έξυπνους τρόπους να τρώτε και να μαγειρεύετε πιο υγιεινά. 

Τρείς τύποι λιπαρών ζουν ανάμεσά μας και είναι οι εξής:

  1. ακόρεστα λιπαρά 

  2. κορεσμένα λιπαρά

  3. trans λιπαρά

«Τα ακόρεστα λιπαρά δεν παχαίνουν τόσο όσο τα κορεσμένα».. Μύθος ή αλήθεια;
  • ΜΥΘΟΣ! Σίγουρα τα ακόρεστα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λιπαρά είναι φιλικά για την υγεία της καρδιάς μας, αλλά όχι για τη ζυγαριά μας. Αν τα συγκρίνετε σε θερμίδες δηλαδή, χάνετε το χρόνο σας. Από άποψη ενέργειας, ακόρεστα, κορεσμένα και trans λιπαρά αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες,  δηλαδή 9 θερμίδες ανά γραμμάριο.

  • Ωστόσο, ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι μια υπόθεση που πρέπει να δούμε σφαιρικά. Αν απλώς περιορίσουμε την πρόσληψη λιπαρών, κάνουμε μισές δουλειές. Το σωστό είναι να υιοθετήσουμε συνολικά έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής και να μην ξεχνάμε και τη σωματική δραστηριότητα. Γραφτήκατε στο γυμναστήριο και δεν πατάτε;…. Αυτό ακριβώς εννοούμε!