Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Πολλές φορές την αμελούμε, όμως μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόδοσή μας. Ο λόγος φυσικά για την ενυδάτωση! 

Αν, λοιπόν, θέλεις να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό σε κάθε σου προπόνηση, τότε πρέπει να την έχεις πάντα κατά νου και να φροντίζεις να καλύπτεις τις ανάγκες σου σε υγρά! Ας γίνουμε, όμως, λίγο πιο συγκεκριμένοι:

2-4 ώρες πριν την άσκηση:  κατανάλωσε ποσότητα υγρών* ίση με 5-10ml/kg σωματικού βάρους (π.χ. 350-700ml για ένα άτομο βάρους 70 κιλών)

Κατά τη διάρκεια της άσκησης: προσπάθησε να προσλαμβάνεις μικρές ποσότητες υγρών* ανά τακτά χρονικά διαστήματα (φυσικά πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι απαιτήσεις μεταβάλλονται σύμφωνα με τον τύπο, την ένταση, τη διάρκεια αλλά και τις συνθήκες της άσκησης π.χ. τη θερμοκρασία.)

Αφού τελειώσεις την άσκηση: φρόντισε να αναπληρώνεις τα υγρά* που έχασες -έχε στο νου σου πως χρειάζεται να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα υγρών από αυτή που αποβάλλεται κατά την προπόνηση π.χ. για μια απώλεια της τάξης του 1 kg χρειάζεσαι περίπου 1,25 – 1,5 λίτρα υγρών.

*Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε «υγρά»;

Όταν η προπόνησή μας είναι μέτριας έντασης και διάρκειας -όπως ισχύει για τους περισσότερους αθλούμενους- και δε γίνεται σε extreme συνθήκες (π.χ. πολύ υψηλές θερμοκρασίες), τότε το νερό είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες μας -με την προϋπόθεση φυσικά ότι έχουμε καταναλώσει ένα κατάλληλο γεύμα/snack πριν και μετά την προπόνηση (δες ΕΔΩ). Αν η προπόνησή σας είναι πολύ υψηλών απαιτήσεων ή γίνεται σε extreme συνθήκες, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει, προτείνοντάς σας ένα κατάλληλο ρόφημα π.χ. αθλητικό ποτό που περιέχει υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες.