Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Πρωινές αναπνοές στον καθαρό αέρα με φόντο το πέλαγος, τους ελαιώνες, τη φύση, δυναμική πρακτική γιόγκα σε τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πρωινό υψηλής διατροφικής αξίας, μεσημεριανή χαλάρωση ή εκδρομές, απογευματινή ήπια πρακτική λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, διαλογισμός ή χαλαρωτική μουσική πριν ή μετά το χορτοφαγικό δείπνο με τοπικά προϊόντα, βαθύς ύπνος με σώμα και μυαλό καθαρό... Κάπως έτσι κυλάει το πρόγραμμα ενός yoga retreat, προφανώς με κάποιες αλλαγές κατά περίπτωση.

Η νέα ταξιδιωτική τάση ευεξίας, η οποία κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο και πλέον βρίσκει δυναμική εφαρμογή και στην Ελλάδα, συνδυάζει την πρακτική της γιόγκα και το ομαδικό πνεύμα που τη διαπνέει με την απόδραση σε προορισμούς κοντά στη φύση, μακριά από τη φασαρία. Συνήθως πρόκειται για προγράμματα 3 ημερών έως μια βδομάδα, χωρίς προφανώς να αποκλείονται και τα μεγαλύτερης διάρκειας retreats για τους πιο μυημένους. Οργανώνονται είτε από στούντιο γιόγκα και μεμονωμένους δασκάλους που έχουν τη βάση τους στις μεγάλες πόλεις σε συνεργασία με κάποιο ξενοδοχείο, όπου και προσφέρεται η φιλοξενία, είτε πραγματοποιούνται σε μόνιμα yoga retreats που λειτουργούν αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό.

Το ταξίδι και η τάση της αυτοβελτίωσης 

Η διάδοση που έχουν τα yoga retreats δεν είναι τυχαία. Συνδέεται κατ’ αρχάς με τη διάδοση της ίδιας της γιόγκα και του διαλογισμού ως μια πρακτική που συνδυάζει την εκγύμναση του σώματος και την ευεξία με την ψυχολογική ισορροπία, τη βελτίωση της διάθεσης και την ενδυνάμωση του εαυτού. Με το «να βρούμε το κέντρο μας», όπως θα ακούσετε να λένε οι πιστοί φαν της γιόγκα, οι οποίοι συνήθως χαμογελούν λίγο συχνότερα από τον μέσο όρο!

Παράλληλα, η επιτυχία των αποδράσεων ευεξίας αποτελεί μέρος μιας γενικότερης στροφής του ταξιδιού τα τελευταία χρόνια προς την καλλιέργεια και τη βελτίωση του εαυτού μας. Ο ταξιδιώτης που δημιουργεί τις τάσεις δεν αναζητεί πλέον να «καταναλώσει» προορισμούς, να δει όλο και περισσότερα αλλά να επιστρέψει από το ταξίδι του καλύτερος άνθρωπος έχοντας ζήσει αυθεντικές εμπειρίες, έχοντας μάθει ή ακόμη και βοηθήσει μια τοπική κοινότητα, έχοντας καλλιεργήσει μια δεξιότητα ή τον εαυτό του γενικότερα, έχοντας ζήσει μια ιστορία άξια να τη διηγηθεί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι διακοπές γιόγκα και ευεξίας γνωρίζουν άνθιση και συχνά συνδυάζονται με μια ευκαιρία αποτοξίνωσης και αποσύνδεσης μεταξύ άλλων και από την τεχνολογία.

Πρέπει να κλείσω το κινητό; 

Συχνά τα yoga retreats δεν προσφέρουν σύνδεση στο ίντερνετ και ενθαρρύνουν την αποχή από τα κινητά και τα τάμπλετ προσφέροντας το ιδανικό περιβάλλον για τεχνολογική αποτοξίνωση, άλλη μια ταξιδιωτική τάση με όλο και περισσότερους οπαδούς που έχει οδηγήσει στη δημιουργία tech-free ξενοδοχείων και δωματίων ανά τον κόσμο. Μη σας φοβίζει η αποχή από το κινητό ή ακόμη και από το κρέας που εφαρμόζεται σε πολλά retreats. Με το που μπαίνεις στο πνεύμα του όλου εγχειρήματος γρήγορα γεμίζεις με εμπειρίες και συναισθήματα, με αποτέλεσμα να ξεχνάς ακόμη και αναπόσπαστες τελετουργίες της καθημερινότητάς σου. Βλέπεις για παράδειγμα τον εαυτό σου να νιώθει πλήρης με ένα αποτοξινωτικό τσάι με ταμάρινθο και τζίντζερ, ενώ πραγματοποιώντας τις άσανας (στάσεις της γιόγκα) στον καθαρό αέρα ξεχνάς τον πρωινό καφέ και το τσεκάρισμα του Instagram.

Προσωπικά, κάθε φορά που γυρίζω από ένα retreat έχω αυτή τη χαρακτηριστική ευφορία σε σημείο ευχάριστης «μέθης» που σου δημιουργεί η πεζοπορία σε υψηλά υψόμετρα με «αραιό» οξυγόνο. Το φαγητό των retreats ποικίλλει, συχνά πάντως ενθαρρύνεται η αποχή από το κρέας και το αλκοόλ, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί κανόνα.

Είναι για εμένα; 

Ένα γιόγκα retreat δεν είναι αποκλειστικά για μυημένους, αν και πριν το δοκιμάσετε καλό είναι να συμμετάσχετε σε μια τάξη γιόγκα, ιδανικά σε κάποιο εξειδικευμένο στούντιο ή γυμναστήριο με καλά εκπαιδευμένους δασκάλους (γιατί πολλοί παραδέχονται ότι είχαν πάρει λάθος βάπτισμα όταν δοκιμάζουν μετά την εμπειρία της γιόγκα σωστά) για να δείτε αν σας ταιριάζει.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και χωρίς προηγούμενη εμπειρία (σε συνεννόηση με το resort), αν νιώθετε την ανάγκη απόδρασης, αποτοξίνωσης, ξεκούρασης ή ενδυνάμωσης και βέβαια επαφής με τη φύση και τον εαυτό σας, αλλά και μοιρασιάς με αγαπημένα ή άγνωστα πρόσωπα, η επιλογή είναι ιδανική.

Τα retreats ποικίλλουν σε ανέσεις, παροχές και φιλοσοφία - από πολυτελείς σουίτες μέχρι κοιτώνες κι από οικολογικά χωριά χωρίς ρεύμα μέχρι συμβατικά ξενοδοχεία διακοπών. Από τα μοναστήρια της Ινδίας ή της καλιφορνέζικης ερήμου έως τα νησιά του Αιγαίου και τα κτήματα της Μάνης η απόσταση είναι μεγάλη, σε τελική ανάλυση όμως στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και του staycation (το να προτιμάς δηλαδή τον τόπο σου για διακοπές μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ταξιδιών σου) η φιλοσοφία της γιόγκα βρίσκει ιδανική εφαρμογή στα υπέροχα τοπία της ελληνικής εξοχής. Αντίστοιχα κυμαίνονται και οι τιμές, συνήθως όμως μια απόδραση 3 ημερών (2 βράδια με ημιδιατροφή και πρόγραμμα πρακτικής) ξεκινάει από τα 250 € περίπου.

Yoga food 

Εν αρχή ην το porridge!

Βρώμη, κανέλα, κάρδαμο, κουρκουμάς, τζίντζερ και φρέσκα φρούτα συνδυάζονται στο ιδανικό αγιουρβέδικο πρωινό ξυπνώντας τον οργανισμό μετά την πρακτική.

Daal, αγάπη μου 

Το απόλυτο comfort food των γιόγκι συνδυάζει τα έντονα μπαχαρικά, το σκόρδο και το κρεμμύδι με τις κόκκινες φακές αλλά και, κατά περίπτωση, άλλα όσπρια, λαχανικά και γάλα καρύδας.

Πες το με ένα Smoothie

Μια χούφτα σπανάκι, αβοκάντο, μπανάνες ή αντιοξειδωτικά βατόμουρα, ξηροί καρποί, γάλα αμυγδάλου μπαίνουν στο μίξερ και μας δίνουν ενέργεια.

Από την Δέσποινα Ζευκιλή