Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Το πρωινό είναι, ίσως, το πιο πολυσυζητημένο  γεύμα της ημέρας. Είναι τελικά τόσο σημαντικό; Πάμε να δώσουμε απαντήσεις!

Ισορροπία! Αυτή είναι η πιο σωστή λέξη για να περιγράψουμε το ιδανικό πρωινό γεύμα. Σύμφωνα με μελέτες, ένα ισορροπημένο πρωινό:

  • Ενισχύει την πνευματική απόδοση και συνδέεται με καλύτερες σχολικές επιδόσεις και λιγότερα λάθη και τραυματισμούς στο εργασιακό περιβάλλον.
  • Συμβάλλει στη ρύθμιση του συστήματος «πείνας-κορεσμού» προλαμβάνοντας μετέπειτα υπερφαγικά επεισόδια.
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα συμβάλλοντας στην προσέγγιση της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των συστατικών αυτών.
  • Συμβάλλει στην απώλεια και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Τι περιλαμβάνει όμως ένα ισορροπημένο πρωινό;... Ιδού η απορία!

Υπάρχουν πρωινά και πρωινά, κι αυτό είναι φυσιολογικό. Τα πρωινά διαφέρουν αναλόγως με τα γούστα του καθενός. Αλλά πρέπει να υπάρχει ΕΝΑ πρωινό για όλους: το πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Κι αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Μία μερίδα υδατανθράκων (ψωμί/φρυγανιές/τορτίγια ολικής, βρώμη, δημητριακά ολικής ή/και ανάλατοι ξηροί καρποί) 

Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας τόσο για το ανθρώπινο σώμα όσο και για τον εγκέφαλό μας. Με άλλα λόγια, χωρίς υδατάνθρακες, δεν τη βγάζουμε.. καθαρή. Τους χρειαζόμαστε για να επιτελέσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. 

Μία μερίδα ζωικής τροφής (γάλα, γιαούρτι, αυγό, τυρί)

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Χάρη σ’ αυτές παραμένουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ αποδίδουν σε σημαντικές ποσότητες πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύοντας την πνευματική απόδοση, την εγρήγορση και τη μνήμη. 

Μία μερίδα φρέσκιας τροφής (φρούτα, λαχανικά)

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν υδατάνθρακες και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και αυξάνουν τον κορεσμό, ενώ προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που διατηρούν τα εγκεφαλικά κύτταρα δυνατά και υγιή.