Φτιάχνουμε αβγό ποσέ σε 4 βήματα!

Φτιάχνουμε αβγό ποσέ σε 4 βήματα!

Παρ’ όλη την απλή θεωρία, το αβγό ποσέ μαθαίνεται στην πράξη! Όταν όμως το κατακτήσουμε, θα έχουμε έναν άσσο στο μανίκι μας για κάθε περίσταση.

Οι απαράβατοι κανόνες

 

  • Τα πολύ φρέσκα αβγά, ιδανικά ελευθέρας βοσκής: απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το ασπράδι να τυλιχτεί όμορφα γύρω από τον κρόκο!
  • Το ξίδι είναι, επίσης, αναγκαίο για το σφίξιμο του αβγού. Αντίθετα, δεν προσθέτουμε ποτέ αλάτι στο νερό γιατί θα εμποδίσει το σφίξιμο του αβγού.
  • Η προετοιμασία: Κατσαρολάκι, νερό, ξίδι λευκό, ένα μπολ με νερό και παγάκια, μια σπάτουλα, μια τρυπητή κουτάλα. Τα αβγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε το νερό στο κατσαρολάκι να βράσει σε μέτρια φωτιά. Σπάμε το αβγό μας προσεκτικά μέσα σε ένα μπολ.
  2. Όταν το νερό αρχίσει να σιγοβράζει (δεν πρέπει ποτέ να κοχλάσει δυνατά), ρίχνουμε λίγο ξίδι (σε 1 λ. νερό 3 κ.σ. ξίδι) και αδειάζουμε μέσα το αβγό μας. Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει το ασπράδι για 3, το πολύ 4 λεπτά.
  3. Το βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο: το ασπράδι πρέπει να είναι σφιχτό και ελαστικό και το εσωτερικό μαλακό (αν το ασπράδι θυμίζει καουτσούκ, τότε έχει παραβράσει).
  4. Το βυθίζουμε προσεκτικά στο μπολ με το παγωμένο νερό, ώστε να σταματήσει η βράση και να φύγει το ξίδι. Στραγγίζουμε και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, μπορούμε να ψαλιδίσουμε τα περισσεύματα του ασπραδιού γύρω γύρω, ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφη εμφάνιση.


Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ετοιμάσουμε τα ποσέ αβγά μας από πριν και να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε να τα σερβίρουμε ζεστά,  θα τα βγάλουμε έγκαιρα από το ψυγείο και θα τα βυθίσουμε για 2 λεπτά  σε νερό που σιγοβράζει.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ

Σε φρυγανισμένο ψωμί, επάνω σε σπανάκι σοταρισμένο με βούτυρο  Σε ψωμάκια μπριός ή μάφιν, επάνω σε τραγανό μπέικον, περιχυμένα με σος ολαντέζ (αβγά Benedict)  Επάνω σε πράσινα σπαράγγια στον ατμό  Σε ψωμάκι φρυγανισμένο με σάλτσα αβοκάντο guacamole και ψιλοκομμένο κόλιανδρο