Στην κουζίνα με τα παιδιά

Στην κουζίνα με τα παιδιά

Τσιπς

Παντζάρι


Όχι μόνο είναι πανεύκολα να τα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας αλλά τα τσιπς παντζαριού είναι και πολύ νόστιμα και υγιεινά! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε εσείς είναι να τα κόψετε σε λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο ή ένα καλό μαχαίρι, και μετά αναλαμβάνουν οι μικρούληδες να απλώσουν τις φέτες δίπλα δίπλα στο ταψί (πάνω σε λαδόκολλα), ώστε να μην καπακώνουν η μία την άλλη. Αφού τα πασπαλίσετε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και ό,τι αρωματικό θέλετε (θυμάρι, ρίγανη ή και σκόνη σκόρδου), τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ºC για 25-35 λεπτά στον αέρα.

Γλυκοπατάτα
Γλυκιά, πλούσια σε γεύση αλλά και σε βιταμίνη Α, κάλιο και αντιοξειδωτικά, η γλυκοπατάτα μπορεί να γίνει μία από τις αγαπημένες λιχουδιές των παιδιών. Ετοιμάστε τα υγιεινά τσιπς μαζί τους, κόβοντάς τις εσείς σε σχετικά λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι ή μαντολίνο. Στη συνέχεια προσθέστε λάδι, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα κατά βούληση. Τέλος, απλώστε λαδόκολλα στο ταψί και τοποθετήστε τις έτσι ώστε να μην είναι η μία πάνω στην άλλη. Ψήστε τις στον αέρα στους 200º, μέχρι να «αρπάξουν» στις άκρες, για 20-30 λεπτά.

Μπανάνα 


Τα βρίσκουμε έτοιμα αλλά γιατί να μην φτιάξουμε και μόνοι μας τσιπς μπανάνας; Ξεκινήστε κόβοντας την μπανάνα σε λεπτές φέτες –εδώ μπορούν να βοηθήσουν και οι μικροί σεφ με το παιδικό τους μαχαιράκι. Μετά, μικροί-μεγάλοι μπορούν να τις απλώσουν στο ταψί (πάντα σε λαδόκολλα) και να τις αλείψουν με χυμό πορτοκαλιού. Ψήστε για 1 1/2 ώρα, κατόπιν χρησιμοποιήστε σπάτουλα για να τις γυρίσετε και ψήστε για ακόμα 30 λεπτά μέχρι να αφυδατωθούν και να πάρουν καφέ χρώμα. Υπομονή, η γεύση θα σας αποζημιώσει οικογενειακώς!

Κεφτεδάκια

Ψάρι
Να ένας έξυπνος τρόπος για να φάνε ψάρι ακόμη και τα παιδιά που δεν το αγαπούν. Λιώστε 800γρ. από φιλέτο ψαριού της επιλογής σας είτε με το πιρούνι –για τους μικρούς σεφ- είτε με στο μπλέντερ. Προσθέστε 1 πατάτα βρασμένη και πολτοποιημένη, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 αυγό, 100 γρ. φρυγανιά, 50 γρ. λάδι, μαϊντανό, ρίγανη και αλατοπίπερο. Αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου μία ώρα και μετά πλάστε περίπου 20 κεφτέδες. Τέλος ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά στους 180º σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.

Κολοκύθι
Εύκολοι και υγιεινοί κολοκυθοκεφτέδες φούρνου όπου αντικαθιστώντας τη φέτα με το κεφαλοτύρι, γίνονται ακόμη πιο ήπιοι και απαλοί στη γεύση. Αφού τρίψετε και στύψετε εσείς 6 μεγάλα κολοκύθια, μπορείτε μαζί με τους μικρούς σας βοηθούς να τα ανακατέψετε μαζί με 1 αυγό, 3 κουταλιές κεφαλοτύρι, 2 κουταλιές φρυγανιά, μισή κουταλιά baking powder και 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέστε σταδιακά αλεύρι μέχρι να γίνει το μείγμα σας αρκετά πηχτό ώστε να είναι έτοιμοι για πλάσιμο και αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν Ψήστε στους 180º!

Καρύδα


Δεν έχουν γαλακτοκομικά, δεν έχουν γλουτένη και κυρίως δεν έχουν ζάχαρη! Τα μπαλάκια καρύδας είναι μια υγιεινή εναλλακτική σε σχέση με τα κλασικά τρουφάκια. Αρκεί να ανακατέψετε 50 γρ. γάλα καρύδας, 1 κουτ. γλυκού μέλι, 1 κούπα τρίμμα καρύδας και μισή κούπα αλεύρι αμυγδάλου. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να σφίξει ώστε να μπορείτε να τα πλάσετε. Σε ένα πιάτο ρίχνετε έξτρα τρίμμα καρύδας και η διασκέδαση αρχίζει ρολάροντας τα μπαλάκια μέχρι να γεμίσουν. Μπορείτε να τα καλύψετε με τριμμένους ξηρούς καρπούς.

Από τη Λένα Γκόβαρη