Τομάτα

Τομάτα

ΜΑΘΕ

  • Από τον 19ο αι. αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής.
  • Οι Ιταλοί την αποκαλούν «χρυσό μήλο» (pomi d'oro)!

ΦΑΕ

  • Ενισχύστε την αναδόμηση του δέρματος & την άμυνα του οργανισμού σας  με μία τοματόσουπα με φρέσκο κρεμμυδάκι, σπιτικά κρουτόν, τυρί κατίκι & ελαιόλαδο.
  • Για ένα ελαφρύ γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C & αντιοξειδωτικά, γεμίσετε τις φρέσκιες τομάτες με τυρί cottage ή τονοσαλάτα, πολύχρωμες πιπεριές & μαϊντανό.

ΖΗΣΕ

  • Περιέχει λυκοπένιο, το οποίο βάσει μελετών, συμβάλει στην προστασία της καρδιάς.
  • Ο συνδυασμός των συστατικών της φαίνεται ότι ενισχύει  την προστασία του δέρματος & προσφέρει έξτρα «αντηλιακή προστασία».

Οι τομάτες σε όλες τους τις εκδοχές απλές, τοματίνια ή/και βελανίδια αποτελούν τον κατεξοχήν εκπρόσωπο του καλοκαιριού. Το «χρυσό μήλο» κατά τους Ιταλούς (pomi d'oro) από τον 19ο αιώνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής χαρίζοντας στις καλοκαιρινές ημέρες μας μυρωδάτη και δροσιστική γεύση. Και πράγματι οι τομάτες συνδυάζουν το πολύ νερό, με τα ελάχιστα λιπαρά, τα λίγα σάκχαρα και τις πρωτεΐνες και σημαντικές ποσότητες βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτοσυστατικών! Συγκεκριμένα, η τομάτα περικλείει μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης C – αφού 1 μεγάλη τομάτα καλύπτει το 1/3 της ποσότητας που χρειαζόμαστε καθημερινά - και μικρότερες ποσότητες βιταμίνης Α με τη μορφή καροτενοειδών όπως το λυκοπένιο. Οι δύο αυτές βιταμίνες συγκεντρώνουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον οργανισμό από προβλήματα υγείας όπως η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η επιδείνωση επιπλοκών του διαβήτη, το άσθμα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Την ίδια στιγμή οι τομάτες τροφοδοτούν το γαστρεντερικό μας σύστημα και το έντερο με υψηλή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών στο έντερό μας συμβάλλοντας στη μείωση των επίπεδων της χοληστερόλης στο αίμα, βοηθούν στην ομαλή απορρόφηση της γλυκόζης και την διατήρηση πιο σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ενώ παράλληλα συμβάλλον στην κινητικότητα του εντέρου και την προστασία του από επιβλαβείς ενώσεις και την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Ταυτόχρονα, η παρουσία υψηλής περιεκτικότητας καλίου στην τομάτα σε συνδυασμό με συστατικά όπως η νιασίνη, η βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ ενισχύουν  την ευεργετική επίδραση των φυτικών ινών και της βιταμίνης C στον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Η τομάτα αποτελεί ένα «διάσημο» λαχανικό στον τομέα της έρευνας για αυτό και πολλοί την κατατάσσουν στα superfoods! Ενώ οι φήμες πολλές φορές θέλουν την τομάτα να είναι ένα λαχανικό ή και φρούτο με δυσμενείς επιπτώσεις στο βάρος μας, οι επιστημονικές μελέτες όχι μόνο καταρρίπτουν αυτές τις θεωρίες αλλά αντίθετα επιβεβαιώνουν την ισχυρή προστατευτική δράση της στην καρδιά και την εμφάνιση καρκίνου. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους (βιταμίνη C, A, E, μαγγάνιο) οι τομάτες στο κόκκινο χρώμα τους κρύβουν και σημαντικά φυτοσυστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή με κύριο πρωταγωνιστή το λυκοπένιο, τις σαπονίνες κ.α. Το λυκοπένιο αποτελεί και το πιο διάσημο και το πιο πολυμελετημένο φυτοσυστατικό της τομάτας. Βρίσκεται τόσο στην τομάτα αλλά και σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτήν και μάλιστα στο χυμό της σε πιο συμπυκνωμένη μορφή. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε ανθρώπους όσο και σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι το λυκοπένο συμμετέχει στην προστασία της καρδιάς και της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας ενώ φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και του μαστού (κυρίως με τη μορφή συμπληρωμάτων σε μεγάλες δόσεις), ενώ σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά της φαίνεται να συμβάλλει και στην προστασία του δέρματος. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η σάλτσα φρέσκιας τομάτας σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο φαίνεται να αυξάνει την καρδιοπροστατευτική δράση της.

 

Ντομάτες ωμές 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ή σε φέτες (180g)

  Θρεπτικά συστατικά

Ποσότητα θρ. συστατικών

% ΠΠΑ

Ενέργεια – Θερμίδες

32 kcal

1,6%

Νερό

170,14 g

 

Συνολικά/Κορεσμένα Λιπαρά

0,36/0,05

0,51%/0,25%

Υδατάνθρακες/ σάκχαρα

7 g / 4,73 g

2,69%/ 5,26%

Πρωτεΐνες

1,58 g

3,16%

Φυτικές ίνες

2,2 g

 

Νάτριο

9mg

 

Βιταμίνη Α

76 μg

9.5 %

Βιταμίνη E

0,97 mg

8,08%

Βιταμίνη C

24,7 mg

30,88 %

Βιταμίνη Κ

14,2 μg

18,93 %

Βιταμίνη Β6

0,114 mg

8,14%

Φυλλικό οξύ

27 μg

13,5%

Κάλιο

427 mg

21,35 %

Χαλκός

0,106 mg

10,6%

Μαγγάνιο

0,205 mg

10,25 %

Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp

U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016.

*ΠΠΑ: Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 kj/ 2000kcal)

  • Χαμηλές σε θερμίδες και σάκχαρα
  • Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
  • Χωρίς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι/ νάτριο
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
  • Πηγή βιταμίνης Κ
  • Πηγή καλίου

 

Πώς να τα επιλέξετε και πώς να τα συντηρήσετε:

  • Επιλέξτε καλοσχηματισμένες τομάτες με πλούσιο χρώμα. Ο φλοιός τους πρέπει να είναι λείος, χωρίς σκισίματα, χτυπήματα ή μαλακές περιοχές. Όταν οι ντομάτες είναι ώριμες, μπορούν να πιεστούν ελαφρά και συχνά αναδίδουν ένα γλυκό άρωμα.
  • Όταν αγοράζετε τομάτες που δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, αποθηκεύστε τις σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να εκτίθενται απευθείας στο ηλιακό φως. Αν θέλετε να επισπεύσετε τη διαδικασία ωρίμανσης, μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με μια μπανάνα ή ένα μήλο.
  • Αν οι τομάτες που αγοράσατε είναι ήδη ώριμες, καλύτερα να τις τοποθετήσετε στο ψυγείο. Βγάλτε τες από το ψυγείο περίπου 30 λεπτά πριν τις χρησιμοποιήσετε έτσι ώστε να γίνουν ζουμερές και γευστικές.
  • Μπορείτε να καταψύξετε τις τομάτες (ολόκληρες ή ψιλοκομμένες) καθώς και τη σάλτσα τομάτας για μελλοντική χρήση.

Extra Tip … για φάγωμα!

  • Εκτός από τα κλασσικά γεμιστά με ρύζι, μπορείτε να γεμίσετε τις φρέσκιες τομάτες με τυρί cottage ή τονοσαλάτα, πολύχρωμες πιπεριές και μαϊντανό και μέσα σε λίγα λεπτά θα έχετε έτοιμο ένα νόστιμο, δροσερό και ελαφρύ γεύμα με ελάχιστες θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά και χορταστικό χάρη στην πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες!
  • Η τοματόσουπα είναι ένα light πιάτο, γεμάτο με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που μπορείτε να απολαύσετε είτε κρύο είτε ζεστό. Για να την κάνετε ακόμα πιο γευστική και θρεπτική, προσθέστε φρέσκο κρεμμυδάκι, σπιτικά κρουτόν, τυρί κατίκι και ελαιόλαδο!! Ένα ελαφρύ γεύμα που θα βοηθήσει στην αναδόμηση του δέρματος και θα ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού.