Ο ρόλος του καφέ στην καλή διατροφή

Ο ρόλος του καφέ στην καλή διατροφή

Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ο καφές είναι ιδανικό ρόφημα για όσους προσέχουν τη διατροφή τους- με προϋποθέσεις φυσικά! Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο καφές, από τη φύση του, αποδίδει ελάχιστες θερμίδες, σχεδόν μηδενικές-οι όποιες θερμίδες περιέχει προέρχονται από έλαια που συναντώνται στον κόκκο του. Αν, για παράδειγμα, συνηθίζετε να απολαμβάνετε τον καφέ σας «μαύρο» π.χ. ένα φλιτζάνι σκέτου ελληνικού ή μια κούπα γαλλικού χωρίς ζάχαρη ή/και γάλα, τότε μπορείτε να πίνετε  άφοβα το αγαπημένο σας ρόφημα, αφού δεν επηρεάζει την ενεργειακή σας πρόσληψη και, επομένως, το σωματικό σας βάρος.
  • Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καφές αποκτάει θερμίδες- σε μερικές περιπτώσεις καθόλου αμελητέες!- όταν στην κλασσική του συνταγή (που περιλαμβάνει μόνο καφέ και νερό) προσθέσουμε και άλλα υλικά, όπως ζάχαρη/σιρόπι/ σακχαρούχες γλυκαντικές ύλες  ή και γάλα/κρέμα.

Για να αποκτήσουμε μια πιο ευκρινή εικόνα για τις θερμίδες του καφέ, μπορούμε να κάνουμε μια γενική κατηγοριοποίηση με τρεις εκδοχές του:

  • Ο σκέτος καφές (ελληνικός, espresso, φίλτρου, στιγμιαίου) μας δίνει ανά μερίδα λιγότερες από 10 θερμίδες.
  • Ο καφές με προσθήκη γάλακτος (cappuccino, latte, flat white) μας επιβαρύνει με 120-180 θερμίδες, ανάλογα την ποσότητα του γάλακτος που προστίθεται.
  • Το ρόφημα καφέ με προσθήκη άλλων υλικών π.χ. σιροπιών γεύσεων (freddoccino, caramel macchiato κ.ο.κ.) όπως είναι αναμενόμενο μας επιφορτίζει με 400 ή και περισσότερες θερμίδες.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αποδίδει 20 επιπλέον θερμίδες στο ρόφημά μας, ενώ κάθε μερίδα γάλακτος που προσθέτουμε μας επιβαρύνει με 30 επιπλέον θερμίδες.

Tips για να κρατήσετε τις θερμίδες του καφέ σας χαμηλά:

  • Πιείτε τον καφέ σας σκέτο. Είναι η πιο απλή και πιο προφανής λύση! Η απευθείας μετάβαση σε σκέτο καφέ πιθανόν να σας φανεί κάπως βάναυση. Μπορείτε όμως να περιορίσετε σταδιακά τη ζάχαρη που προσθέτετε προσθέτοντας π.χ. μισό κουταλάκι λιγότερο κάθε 1-2 εβδομάδες.

  • Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό με λιγότερες θερμίδες. Μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε γλυκαντικό από το φυτό stevia, που αποδίδει σχεδόν μηδενικές θερμίδες.

  • Αντί για πλήρες γάλα, προτιμήστε γάλα χαμηλών λιπαρών ή κάποιο φυτικό ρόφημα π.χ. ρόφημα αμυγδάλου. Με τον τρόπο αυτό εκτός από θερμίδες, κάνετε οικονομία και στα λιπαρά που περιέχονται στο αγαπημένο σας ρόφημα.

  • Περιορίστε όσο μπορείτε τα ροφήματα «υπερπαραγωγή». Ροφήματα που περιέχουν σιρόπια, σαντιγί ή ακόμα και κάποιο αλκοολούχο ποτό, θερμιδικά και διατροφικά παραπέμπουν περισσότερο σε επιδόρπιο παρά σε ένα καθημερινό ρόφημα, και ως τέτοιο θα έπρεπε να το αντιμετωπίζουμε και στη διατροφή μας. Παρόλα αυτά μπορείτε να συνεχίσετε να τα απολαμβάνετε σε κάποια ιδιαίτερη περίσταση.