Ρόκα

Ρόκα

ΜΑΘΕ

  • Ανήκει στην «οικονέγεια» των σταυρανθών, συγγενεύει δηλ. με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο κ.ά.
  • Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν & τα μαύρα σποράκια της σαν καρύκευμα.

ΦΑΕ

  • Εξαιρετική για όσους  προσέχουν το σωματικό τους βάρος, αφού είναι φτωχή σε θερμίδες & προσφέρει υψηλό αίσθημα κορεσμού.
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας, καθώς περιέχει ένα «συνδυασμό-κλειδί» θρεπτικών συστατικών.

ΖΗΣΕ

  • Τυλίξτε ελαφρά τα φύλλα της με χαρτί κουζίνας & τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέσα σε μια σακούλα τροφίμων.
  • Θωρακίστε τον οργανισμό σας φτιάχνοντας σάλτσα πέστο με ρόκα, κουκουνάρι, σκόρδο, ελαιόλαδο & λίγη παρμεζάνα.

Η ιστορία και η καταγωγή:

Από τη ρωμαϊκή εποχή, η ρόκα καλλιεργείται ως βρώσιμο χορτάρι στην περιοχή της Μεσογείου. Οι αρχαίοι, εκτός από τα φύλλα, χρησιμοποιούσαν και τα μαύρα σποράκια της ρόκας, σαν καρύκευμα!

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: 

Αν και, ως λαχανικό, η ρόκα ανήκει στην «οικονέγεια» των σταυρανθών, συγγενεύει δηλαδή με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο κ.ά., αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η μοναδική γεύση της. Τα φύλλα της, πιπεράτα, αρωματικά και ελαφρώς πικρά, προσδίδουν μια ιδιαίτερη και πικάντικη “πινελιά” σε σαλάτες, σάντουιτς και πολλές άλλες συνταγές.

Good for you:

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ρόκα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος, αφού είναι ένα από τα πιο φτωχά σε θερμίδες λαχανικά- μία κούπα ψιλοκομμένη ρόκα έχει 5 (μόνο!) θερμίδες, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που προσφέρουν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού. Τα οφέλη της όμως δεν περιορίζονται εκεί, αφού στην πραγματικότητα αποτελεί ένα τρόφιμο-ασπίδα για τον οργανισμό μας! Πιο συγκεκριμένα, η ρόκα συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας, καθώς περιέχει ένα «συνδυασμό-κλειδί» θρεπτικών συστατικών. Από τη μία, περιέχει ασβέστιο, συνεισφέροντας στην κάλυψη των ημερήσιων μας αναγκών και από την άλλη είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, που αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ παράλληλα μειώνει την ουρική έκκρισή του. Επιπλέον, περιέχει 2 διάσημες αντιοξειδωτικές βιταμίνες, την Α και τη C, που, μεταξύ άλλων, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών. Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, το φαινολικό αντιοξειδωτικό σουλφοραφανη που δίνει στη ρόκα και σε άλλα σταυρανθή λαχανικά την πικρή τους γεύση, φαίνεται να έχει αντικαρκινική δράση.

Πώς να τα επιλέξετε και να τα συντηρήσετε:

  • Δώστε προσοχή στα φύλλα της ρόκας: πρέπει να είναι φρέσκα και να έχουν ζωντανό, πράσινο χρώμα.
  • Αποφύγετε τα φύλλα ρόκας που φαίνονται μαραμένα και κιτρινισμένα.
  • Τυλίξτε ελαφρά τα φύλλα της ρόκας με χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέσα σε μια σακούλα τροφίμων.
  • Η ρόκα διατηρείται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.

Extra Tip … για φάγωμα!

  • Αν μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε τη ρόκα μόνο σε σαλάτες, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό! Φτιάξτε μπρουσκέτες με ελαιόλαδο, μέλι, ρόκα και λίγο κατσικίσιο τυρί., δημιουργώντας έναν όχι μόνο γευστικό, αλλά και θρεπτικό συνδυασμό, αφού τα λιπαρά από το ελαιόλαδο και το τυρί βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Κ της ρόκας!
  • Αν πάλι δεν είστε λάτρεις της ωμής ρόκας, αλλά  θέλετε να απολαύσετε τα ποικίλα οφέλη της για τον οργανισμό, μπορείτε να δώσετε γεύση σε μακαρονάδες ή σάντουιτς φτιάχνοντας μια σπιτική σάλτσα πέστο με ρόκα, κουκουνάρι, σκόρδο, ελαιόλαδο και λίγη παρμεζάνα. Ο συνδυασμός της ρόκας με το σκόρδο και το ελαιόλαδο «απογειώνουν» την περιεκτικότητα της σάλτσας σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας, έτσι, στην θωράκιση του οργανισμού σας.

1 μερίδα λαχανικών μεταφράζεται ως…

… 1 φλιτζάνι φρέσκια ρόκα  (~20g) που μας δίνουν ~5 θερμίδες

Ρόκα: πικάντικη... αλλά θαυματουργή!

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες: Όχι μόνο ιδιαίτερη γεύση, αλλά και θρεπτική αξία!

 

Ρόκα: πικάντικη... αλλά θαυματουργή! Συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην

  • Στην άμυνα του οργανισμού
  • Στην υγεία των οστών
  • Στην λειτουργία της καρδιάς
  • Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
  • Χαμηλό σε θερμίδες και σάκχαρα
  • Χαμηλό σε λιπαρά –χωρίς κορεσμένα λιπαρά
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι/ νάτριο
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ
  • Πηγή βιταμίνης C
  • Πηγή φυλλικού οξέος
  • Πηγή ασβεστίου
  • Πηγή μαγγανίου