Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη με δικόκοκο αλεύρι

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη με δικόκοκο αλεύρι

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. ελαιόλαδο

  • 70 γρ. σιρόπι αγαύης (ή μέλι αν δεν είναι vegan)

  • 15 γρ. κανέλα Κεϋλάνης

  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

  • 2 γρ. αλάτι

  • 1 Φακελάκι baking powder
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

  • Χυμός από πορτοκάλι

  • 150γρ Αλεύρι Βρώμης
  • 100γρ Καρύδια τριμένα σε σκόνη
  • 300 γρ. δικόκοκο αλεύρι

  • 100 γρ. χυμό λεμονιού

  • Σουσάμι ή τριμμένα καρύδια για πασπάλισμα

Για το σιρόπι

  • 250 γρ. σιρόπι αγαύης

  • 4 γρ. κανέλα Κεϋλάνης

  • 1 στικ κανέλας

  • 50-100γρ Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Χρόνος εκτέλεσης: 45
Δυσκολία: Μέτρια
τιάχνουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε χωρίς να βράσουνε. Σκοπός είναι να λιώσει το μέλι και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στρώνουμε μια λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 180∘C σε αέρα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το μέλι σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από αλεύρι και καρύδι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τη βρώμη και το τριμμένο καρύδι. Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 50 γρ. Δίνουμε σχήμα στα μελομακάρονα και ψήνουμε για 15′ στον προθερμασμένο φούρνο μας. Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα, πρέπει να είναι μαλακά. Προσοχή: Αν αλλάξουμε το μέγεθος και το σχήμα τους, θα προσαρμόσουμε ανάλογα και τον χρόνο ψησίματος. Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα βυθίζουμε στο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι, και το σιρόπι που θα περισσέψει το ρίχνουμε από πάνω.