Healthy tips & swaps για να κάνετε το ελαιόλαδο… τον καλύτερο σύμμαχο της υγείας σας!

Healthy tips & swaps για να κάνετε το ελαιόλαδο… τον καλύτερο σύμμαχο της υγείας σας!
  • Προτιμήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Είναι το καλύτερο παράδειγμα του πώς μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση λιπαρών ζωικής προέλευσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μεσογειακό σάντουιτς με λίγο ελαιόλαδο ή ελιές, τυρί φέτα και τομάτα.

  • Το ελαιόλαδο θέλει... την κουταλιά του! Για να κρατήσετε το μέτρο στην κατανάλωσή του, υπολογίστε 1 κ. σούπας ελαιόλαδο για κάθε πιάτο φαγητού και 1 κ. σούπας για τη σαλάτα σας. Για επιπλέον γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερο λεμόνι ή ξίδι ή διάφορα μυρωδικά.

  • Aν πάλι το 1 κ. σούπας σας φαίνεται ελάχιστο, τότε ένα στόμιο ροής στο μπουκάλι του λαδιού θα σας σώσει! Εκτός του ότι είναι πρακτικό, θα σας βοηθήσει να έχετε τον έλεγχο στο ελαιόλαδο που προσθέτετε στο φαγητό και τη σαλάτα σας.

  • Προσπαθήστε να προσθέτετε την μεγαλύτερη ποσότητα ελαιόλαδου κατά το τέλος του μαγειρέματος.

  • Αποφύγετε το τηγάνισμα. Επινοήστε εναλλακτικούς τρόπους , όπως να ψήσετε τις πατάτες σε λαδόκολλα, στον αέρα του φούρνου, αφού τις έχετε περιχύσει με 2-3 κ. σούπας ελαιόλαδο. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε και πάπρικα. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

  • Σε περίπτωση που τηγανίσετε, το ελαιόλαδο πρέπει να είναι η 1η  σας επιλογή και άλλα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, η 2η. Αποφύγετε το φοινικέλαιο και το βαμβακέλαιο που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

  • Με το ελαιόλαδο κάνετε οικιακή οικονομία. Μπορείτε να το επαναχρησιμοποιήσετε για τηγάνισμα μέχρι και 3-4 φορές, αρκεί η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 180οC και να το φυλάσσετε σε σκοτεινό και δροσερό χώρο. Για τις ίδιες συνθήκες, τα σπορέλαια καλύτερα  να μην επαναχρησιμοποιηθούν λόγω των επιβλαβών ουσιών που παράγονται.

Χρήσιμη συμβουλή!

Αν βρίσκεστε σε προσπάθεια να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας και επιθυμείτε να καταναλώσετε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως οι ψητές πατάτες, θυμηθείτε να τις συνδυάσετε με λαχανικά όπως τα πράσινα φυλλώδη και με ελαιόλαδο. Τα λιπαρά του ελαιολάδου θα καθυστερήσουν τη γαστρική κένωση βοηθώντας σημαντικά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.