Προστιθέμενα λίπη, έλαια και ελιές στο μικροσκόπιο

Προστιθέμενα λίπη, έλαια και ελιές στο μικροσκόπιο

Τα προστιθέμενα λίπη, τα έλαια και οι ελιές αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται τα παρακάτω τρόφιμα

Έλαια και άλλα προστιθέμενα λίπη

Ελιές

Ξηροί καρποί

Ελαιόλαδο

Μαύρες, πράσινες κ.ά.

Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κτλ

Άλλα έλαια φυτικής προέλευσης (σπορέλαια): αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο κ.ά.

 

Ηλιόσποροι, σουσάμι κτλ

Μαργαρίνη

 

Προιόντα επάλειψης που προέρχονται από τα παραπάνω π.χ. ταχίνι, φυστικοβούτυρο

Βούτυρο

 

 

 

 

Πόσες μερίδες ελαίων, ελιών και ξηρών καρπών συστήνεται να καταναλώνω καθημερινά;

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Διατροφικού μας Οδηγού, είναι καλό να καταναλώνουμε 4-5 μερίδες ελαίων, ελιών και ξηρών καρπών την ημέρα, με την μερίδα να ορίζεται ως εξής:

  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο

  • 1 κ. σούπας άλλα φυτικά έλαια 

  • 1 κ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη

  • 10-12 ελιές

  • 1 χούφτα ξηρών καρπών (π.χ. 18 ανάλατα αμύγδαλα ή 6 ολόκληρα καρύδια)

  • 1 ½ κ. σούπας ταχίνι (25γρ)