Δες ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 14/07/24 εδώ

Μείνετε ενυδατωμένοι και το καλοκαίρι!

Μείνετε ενυδατωμένοι και το καλοκαίρι!
 • Νερό στοιχείο ζωής. 

Το νερό είναι το πιο σημαντικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού αφού καλύπτει το 50-60% του βάρους και συμμετέχει σε όλες του τις λειτουργίες. Η πέψη, η ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, η ρύθμιση της θερμοκρασίας, η θρέψη κάθε κυττάρου και η ελαστικότητα της επιδερμίδας είναι μόνο μερικές από αυτές! 

 • Καθημερινή ανατροφοδότηση … γιατί;  

Το σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιεί το νερό σε μεγάλη κλίμακα, δεν μπορεί όμως να το αποθηκεύσει! Μάλιστα καθημερινά έχουμε απώλειες υγρών μέσω της αναπνοής, της διούρησης, του ιδρώτα και άλλων λειτουργειών. Απώλειες που αγγίζουν τα 2-3 λίτρα ημερησίως. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ή και η υγρασία είναι πολύ υψηλές, οι απώλειες των υγρών του σώματος αυξάνονται κι άλλο!  

 • Αναγνωρίζοντας την αφυδάτωση. 

Η δίψα, τα ξερά χείλη και στόμα, ο πονοκέφαλος, η αδυναμία και το αίσθημα κόπωσης αποτελούν μόνο μερικά από τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντική η αναπλήρωση των υγρών στο σώμα μας προτού ακόμη αφυδατωθούμε! 

 • Προσοχή στις καλοκαιρινές παγίδες της αφυδάτωσης: 

 1. Η θάλασσα (το υγρό στοιχείο) και η χρήση κλιματιστικού μπορεί να επιταχύνουν τις απώλειές μας ενώ παράλληλα καθυστερούν το αίσθημα της δίψας.

 2. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι δεν αντιλαμβάνονται τη δίψα εύκολα. 

 3. Η άμεση έκθεση στον ήλιο (χωρίς καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα), καθώς και ο βαρύς ρουχισμός επιταχύνουν  τις απώλειες! 

 • Φροντίζοντας την ενυδάτωσή σας! Οι ανάγκες σε υγρά διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη θερμοκρασία του σώματος και του περιβάλλοντος. Κατά μέσο όρο, οι καθημερινές μας ανάγκες υπολογίζονται στα 2 με 3 λίτρα την ημέρα. Πώς όμως τις εξασφαλίζουμε;

 

 • Φροντίστε να καλύπτεται τουλάχιστον τα 2/3 των καθημερινών αναγκών σας σε υγρά μέσω του νερού…Πώς; 

 1. Εξασφαλίστε το δικό σας παγούρι ή θερμός μέσα στην τσάντα σας, το αυτοκίνητο και το γραφείο.

 2. Χρησιμοποιήστε βότανα και αρωματικά φυτά για να αρωματίσετε το νερό σας.

 3. Φτιάξτε παγάκια φρούτων για να του δώσετε ευχάριστη γεύση.

 • Θυμηθείτε τις σαλάτες σας! Ιδιαίτερα τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι πλούσια σε υγρά, ώστε να καλύπτουν ένα μέρος των αναγκών μας σε αυτά.

 • Επενδύστε στα φρούτα! Οι 2-4 μερίδες φρούτων επιβάλλονται τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς φροντίζουν την ενυδάτωσή μας. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουμε τις «αντι-ηλιακές» βιταμίνες μας! 

 • Συμπληρώνοντας με άλλα ροφήματα! Εφόσον εξασφαλίζετε το νερό σε μεγάλο ποσοστό μέσα στην ημέρα σας, μπορείτε να συμπληρώσετε τις ανάγκες σας με ένα παγωμένο καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη, ένα ποτήρι 100% φυσικό χυμό, γάλα, κάποιο smoothie ή και κάποιο αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη και θερμίδες. 

Τip:

Ξέρατε ότι πολλές φορές μπερδεύουμε την δίψα με την πείνα μας και αναζητούμε να τσιμπολογήσουμε κάτι την ώρα που διψάμε; Την επόμενη φορά που θα σας πιάσει λιγούρα, ελέγξτε πρώτα εάν διψάτε!