Κέρδισε 10€ έκπτωση σε παραγγελίες άνω των 80€ 

Μύθοι και αλήθειες για τον καφέ

Μύθοι και αλήθειες για τον καφέ

Όπως σε όλες μας τις συνήθειες, έτσι και στην κατανάλωση του καφέ θα πρέπει να τηρούμε κάποια όρια. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συστήνει τη μέτρια κατανάλωση καφεΐνης, που μεταφράζεται σε 400mg/ημέρα για το γενικό ενήλικο πληθυσμό, ενώ για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες η ποσότητα αυτή μειώνεται σε 200mg.

Προκειμένου όμως να γνωρίζετε πόσο καφέ μπορείτε να πιείτε μέσα στη μέρα, ανάλογα με το είδος της προτίμησής σας, θα πρέπει να ξέρετε την περιεκτικότητα του κάθε είδους σε καφεΐνη.


Ενδεικτικά τα 200ml καφέ φίλτρου περιέχουν 115-175mg καφεΐνης, καθιστώντας τον τον πιο βαρύ καφέ, ενώ στον αντίποδα ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές περιέχει 2-3mg/200ml, ενώ ο ντεκαφεϊνέ ελληνικός μόλις 0-1mg/50ml καφέ. Στο ενδιάμεσο συναντώνται ο στιγμιαίος καφές, ο κλασικός ελληνικός και ο espresso.  


Δε θα πρέπει όμως να παραβλέπουμε ότι ο καφές δεν είναι η μοναδική πηγή πρόσληψης καφεΐνης στην καθημερινότητά μας. Ροφήματα όπως το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου cola αλλά και τρόφιμα όπως π.χ. η σοκολάτα θα πρέπει να συνυπολογίζονται στην ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης, αποφεύγοντας τις υπερβολές.


Ακούγονται πολλά για την κατανάλωση του καφέ και τις επιπτώσεις της. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

«Η κατανάλωση καφέ προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές»
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, όταν δεν υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση στο στομάχι, ο καφές δεν επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του. Μάλιστα, αποτελέσματα από κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ έχει προστατευτικές επιδράσεις στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος σε υγιή άτομα. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη πριν λίγα χρόνια από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο όπου φάνηκε πως σε υγιή άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ και δεν έχουν ιστορικό γαστρεντερικών προβλημάτων η πρόσληψη οποιουδήποτε είδους καφέ δεν προκαλεί δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα, ούτε προκαλεί μη φυσιολογική έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι.

«Ο καφές προκαλεί αϋπνία»
H επίδραση του καφέ στον ύπνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συχνότητα και την ποσότητα που καταναλώνεται καθώς και από την ανθεκτικότητα του κάθε ανθρώπου στην καφεΐνη. Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δε φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στον ύπνο. Παρατηρώντας πως επιδρά η καφεΐνη στον οργανισμό μας μπορούμε να προσαρμόσουμε ανάλογα την ποσότητα ή/και τη συχνότητα που την καταναλώνουμε. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η επιλογή του ντεκαφεϊνέ, στην περίπτωση που ο οργανισμός μας είναι αρκετά ευαίσθητος.


«Ο καφές προκαλεί αφυδάτωση»
Πλήθος επιστημονικών ερευνών, έρχονται να διαψεύσουν την αντίληψη ότι τα καφεϊνούχα ροφήματα προκαλούν αφυδάτωση, κατατάσσοντάς τα μαζί με όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα που συνεισφέρουν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.

«O καφές προκαλεί κυτταρίτιδα»
H κυτταρίτιδα αποτελεί ένα αισθητικό πρόβλημα το οποίο «βασανίζει» πολλές γυναίκες. Η εμφάνισή της φαίνεται να οφείλεται σε παράγοντες όπως η κακή λεμφική κυκλοφορία και οι ορμονικές διαταραχές, ενώ έχει αποδειχθεί πως  μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να την επιδεινώσει. Ο καφές, ωστόσο, δε φάνηκε να ανήκει στις τροφές που προκαλούν ή επιδεινώνουν το πρόβλημα αυτό.