Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Ντουλάπι: Πόσο σωστά αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας;

Η κουζίνα αποτελεί για πολλούς το πιο αγαπημένο δωμάτιο του σπιτιού, και όχι άδικα μιας και εκεί τρώμε, συζητάμε, μαγειρεύουμε, νιώθουμε ζεστασιά και θαλπωρή. Ωστόσο, μια καλά τακτοποιημένη κουζίνα συμβάλλει στο να παραμένει λειτουργική και ασφαλής για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Τα ντουλάπια είναι ένα από τα σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή μιας και είναι οι χώροι αποθήκευσης των τροφίμων, αλλά και άλλων χρήσιμων αντικειμένων πχ απορρυπαντικών, σκευών κ.α

Ας δούμε τους σωστούς τρόπους να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα και να τα «κρατάμε» ασφαλή:

Εφόσον κάνετε την απαραίτητη προετοιμασία, δηλαδή αδειάσετε και καθαρίσετε τα ντουλάπια, ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης και τοποθετήστε πιο μπροστά τα προϊόντα που θα λήξουν σύντομα, ώστε να καταναλωθούν άμεσα. Προσέξτε τη θερμοκρασία του γύρω χώρου, αν πχ. το ντουλάπι σας εφάπτεται με κάποιο σώμα καλοριφέρ είναι καλύτερα να απομακρύνετε τα ευπαθή προϊόντα από αυτό. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες συντήρησης των τροφίμων που είναι πάνω στις συσκευασίες τους. Προσοχή! Μην αποθηκεύετε τα τρόφιμα στα ίδια ντουλάπια με χημικά απορρυπαντικά.  Επίσης, αποφύγετε να αποθηκεύετε τρόφιμα στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη διότι έχει υγρασία και δεν ενδείκνυται.

Κανόνες ανά τρόφιμο

  • Προτιμήστε να αποθηκεύετε τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, τα μπισκότα και τους ξηρούς καρπούς σε σκεύη που κλείνουν αεροστεγώς και σε μέρος δροσερό, για extra προστασία αλλά και για να μένει το ντουλάπι σας καθαρό.
  • Το λάδι είναι ένα προϊόν που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην αποθήκευσή του. Φροντίστε να το αποθηκεύσετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Αν το λάδι βρίσκεται σε τενεκέ μοιράστε το σε μικρότερα μπουκαλάκια για να αποφύγετε την οξείδωση.
  • Προϊόντα που βρίσκονται σε βάζα με λάδι πχ ελιές, τουρσί, λιαστές ντομάτες, αποθηκεύστε τα σε σκοτεινό μέρος και να τα ανακατεύετε συχνά για να διατηρούνται.
  • Το μέλι φροντίστε να μην βρίσκεται κοντά σε πηγές θερμότητας πχ την κουζίνα διότι ζαχαρώνει πιο εύκολα
  • Το ρύζι, τον τραχανά και τα όσπρια είναι καλύτερο να τα αποθηκεύετε σε πάνινες σακούλες για να «αναπνέουν».
  • Ο καφές, θέλει τη φροντίδα σας εφόσον τον ανοίξετε τοποθετήστε τον σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, σε αεροστεγές σκεύος.
  • Τα βότανα και τα μπαχαρικά σας, φυλάξτε τα σε ένα ντουλάπι σκοτεινό και δροσερό, μακριά από υγρασία, φως και θερμότητα που θα αλλοιώσουν τη γεύσης τους.

Τακτοποιήστε και συντηρήστε τα τρόφιμά σας σωστά, θα σας το «ανταποδώσουν» με τη γεύση και το άρωμα τους!

Διαβάστε ακόμα