Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Γονείς vs Παππούδες: Μια «μάχη» που κρατάει αιώνες.

«Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου» το νόημα της συγκεκριμένης φράσης «κρύβει» σπουδαία στοιχεία για τη σχέση γονέων και παππούδων σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Σίγουρα οι περισσότεροι γονείς έχουν βρεθεί στη λεπτή θέση να διαφωνήσουν με τις συμβουλές των παππούδων για κάτι που αφορά στα παιδιά. Είτε αυτό είναι η διατροφή τους, ο ύπνος, το σχολείο, η υγεία τους.
Ποια είναι όμως η χρυσή τομή για να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις; 

Αρχικά, είναι πολύ χρήσιμο να λάβουμε υπόψη ότι κίνητρο τόσο των γονιών όσο και των παππούδων είναι  η αγάπη προς τα παιδιά. Επομένως και οι δυο πλευρές έχοντας την αγάπη ως κίνητρο κάνουν ό,τι μπορούν για να την εκφράσουν. Λόγω όμως της διαφοράς ηλικίας και των διαφορετικών εμπειριών που έχουν ζήσει ο τρόπος εφαρμογής είναι που διαφέρει. Για τους παππούδες για παράδειγμα δεν εννοείται το παιδί να βγει τον χειμώνα έξω από το σπίτι χωρίς να έχει ντυθεί πάρα πολύ καλά ή να σηκωθεί από το τραπέζι χωρίς να έχει αδειάσει το πιάτο του ή να μην βάλει οδοντόπαστα σε ένα τραυματισμό από κάψιμο.

Πώς αντιδρούμε σε τέτοιες καταστάσεις;

 1. Αποδεχθείτε τη διαφορετικότητα
  Κατανοήστε τις διαφορετικές προσλαμβάνουσες που έχετε με τους γονείς ή τα πεθερικά σας και πάρτε ως δεδομένο ότι θα υπάρχουν διαφωνίες. Αν το κατανοήσετε σίγουρα μπορείτε πιο εύκολα να το αντιμετωπίσετε.
 2. Αντιδράστε με ηρεμία και συγκαταβατικότητα
  Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση είναι το πάν γι’ αυτό και εσείς αντιδράστε με ψυχραιμία σε παραινέσεις συμβουλές ή και διαφωνίες. Ακούστε τη συμβουλή τους και πράξτε αυτό που εσείς και ο/η σύζυγός σας κρίνετε σωστό για το παιδί σας.
 3. Μην τους αποκλείετε τον συμβουλευτικό ρόλο
  Είναι πολύ σημαντικό για τους παππούδες να νιώθουν χρήσιμοι και μάχιμοι όσο μεγαλώνουν, έχουν ενεργό ρόλο μέσα στην οικογένεια και αυτό τους δίνει το κίνητρο να είναι σε εγρήγορση και να μην νιώθουν αχρείαστοι. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες άνθρωποι της ώριμης ηλικίας που είχαν ενεργό ρόλο στην ζωή των εγγονιών τους και ένιωθαν χρήσιμοι, παρουσίαζαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.
 4. Σκεφτείτε 2 φορές τη συμβουλή τους
  Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία στις συμβουλές των γονιών σας. Όντας μεγαλύτεροι και έχοντας περισσότερα χρόνια εμπειρίας στο ενεργητικό τους σίγουρα κάποια πράγματα τα γνωρίζουν καλύτερα. Μην ενεργείτε αντιδραστικά πριν κατανοήσετε τη συμβουλή τους, εξετάστε το γιατί και ίσως διαπιστώσετε ότι σε αρκετά θέματα αξίζει να τους ακούσετε.
 5. Δείξτε τους τον τρόπο
  Είναι κοινά αποδεκτό, ότι οι καιροί άλλαξαν και πολλά από τα δεδομένα της δικής τους εποχής έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Βοηθήστε τους να το κατανοήσουν με ομαλό τρόπο, πχ προτείνετέ τους να έρθουν ή ένας από αυτούς μαζί σας στον παιδίατρο ή σε ημερίδες για τα παιδιά, ώστε να ακούσουν από ειδικούς όσα εσείς προσπαθείτε να εξηγήσετε και να κατανοήσουν και τη δική σας πλευρά. 

Το σίγουρο είναι πως η αγάπη και η αφοσίωση που έδειξαν σε εσάς θα περάσει μέσα από τη φροντίδα τους και στα δικά σας παιδιά και η αξία αυτής της συνθήκης είναι σίγουρα ανεκτίμητη. Έχοντας αυτό κατά νου σίγουρα όλες οι διαφωνίες βρίσκουν τη χρυσή τομή τους.

Ας τους το αφιερώσουμε...

Διαβάστε ακόμα