Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Κατασκήνωση: 5 λόγοι για να την προτιμήσετε

Ήρθε η αγαπημένη περίοδος του χρόνου που τα σχολεία κλείνουν και οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν! Το μεσοδιάστημα όμως από το κλείσιμο του σχολείου μέχρι τις διακοπές είναι ζήτημα για τους περισσότερους γονείς, σχετικά με το πώς θα απασχολούν τα παιδιά τους τόσες ώρες.  Μία από τις λύσεις που μπορεί να τους λύσει τα χέρια είναι η κατασκήνωση! Παρακάτω ακολουθούν 5  βασικά πλεονεκτήματα της, που θα σας βοηθήσουν να σιγουρευτείτε ότι είναι από τις καλύτερες καλοκαιρινές επιλογές για τα παιδιά.  

1.    Αυτονομία, εξέλιξη, αυτοεκτίμηση

Η κατασκήνωση παρόλο που δεν διαρκεί πολύ 15-20 μέρες το περισσότερο, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα παιδιά, ώστε να διαμορφώσουν περισσότερο τον χαρακτήρα τους, να αυτονομηθούν και να εξελιχθούν ως προσωπικότητες. Οι συνθήκες της κατασκήνωσης τους δίνουν την ευκαιρία να μάθουν να είναι ανεξάρτητα, να είναι περισσότερο υπεύθυνα και να μάθουν καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό.

2.    Ομαδικότητα αλλά και ανεξαρτησία

Σημαντικό στοιχείο της κατασκήνωσης είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν μέσα σε ομάδες, κάνουν νέους φίλους και έτσι κοινωνικοποιούνται περισσότερο.  Ανακαλύπτουν πόσο σημαντικό είναι να σέβεσαι τον άλλον, να υπακούς στους κανόνες και παράλληλα να ενεργείς και ως μονάδα αφού έχεις τον δικό σου ενεργό ρόλο.

3.    Κάθε μέρα και κάτι καινούργιο

Άλλο ένα πολύ θετικό στοιχείο της κατασκήνωσης είναι ότι οι ώρες περνούν πολύ δημιουργικά, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Καλούνται να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία όπως δραστηριότητες, αθλοπαιδίες, αποστολές, εργασίες και άλλα πολλά που θα τα απασχολούν όμορφα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύχτας όπως το να μαζεύονται όλοι μαζί και να τραγουδούν με κιθάρες διασκεδάζοντας.

4.    Μπαίνει σε πρόγραμμα

Η κατασκήνωση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το παιδί, ώστε να μάθει να υπακούει σε κανόνες και να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο ημερήσιο πρόγραμμα. Σε αντίθεση με το πρόγραμμα του σπιτιού όπου πολλές φορές το παρακάμπτει, στην κατασκήνωση αντιμετωπίζεται ως ένα υπεύθυνο άτομο που καλείται να φέρει εις πέρας τις δικές του αρμοδιότητες, για να βοηθήσει την ομάδα. Έτσι, μέσα από το παιχνίδι και τις διασκεδαστικές δραστηριότητες μαθαίνει το σπουδαίο ρόλο της οργάνωσης, του προγράμματος και των κανόνων.

5.    Κοινωνική ευαισθητοποίηση

Με την πολλή σημαντική καθοδήγηση των ομαδαρχών και τις οργανωμένες καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τον καθαρισμό της κοντινής παραλίας, το παιδί έχει την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Κατανοεί τη σπουδαιότητα της προσφοράς και της ενεργής συμμετοχής σε δράσεις που ωφελούν το περιβάλλον και την υγεία μας.

Τώρα έχετε 5 πολύ σημαντικούς λόγους για να είστε χαρούμενοι και σίγουροι ότι η κατασκήνωση είναι μια υπέροχη λύση για να περάσει το παιδί  σας υπέροχα στις ελεύθερες μέρες του καλοκαιριού. 

Διαβάστε ακόμα