Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Παιδί & ψέμα: 3 τρόποι για να σταματήσει τις ζαβολιές.

Ο Απρίλιος ξεκινά και φέρνει μαζί του, τη ζαβολιά μιας και κατά παράδοση την πρώτη του μέρα λέμε και δεχόμαστε ψέματα!
Αν αναρωτιέστε από που κρατάει η σκούφια του εθίμου της 

Πρωταπριλιάς, δείτε τις απαντήσεις εδώ: http://www.mymarket.gr/I-zoi-mas-kalitera/MyLife/protaprilia-apo-pou-erxetai.aspx .

Ωστόσο, το ψέμα πέρα από χαρακτηριστικό της Πρωταπριλιάς και αστείο γεγονός έχει και πιο σοβαρές προεκτάσεις, ιδίως όταν αφορά τα παιδιά. Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά και πως πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς σε μια τέτοια κατάσταση; Ας δούμε:

Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά;

1.              Γιατί νιώθουν αβεβαιότητα και φόβο
Μια συνηθισμένη κατάσταση που ωθεί τα παιδιά να πουν ψέματα είναι ο φόβος και η αβεβαιότητα. Το ψέμα  βοηθά να ξεφύγουν από καταστάσεις όπως η τιμωρία, σε περίπτωση που δεν έχουν κάνει τα μαθήματά τους ή στην περίπτωση που έσπασαν το αγαπημένο βάζο της μαμάς.

Λύση: Ενισχύστε την σιγουριά και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Διώξτε με τη συζήτηση από το μυαλουδάκι τους τα παραπάνω αρνητικά συναισθήματα. Μάθετέ τους την αλληλουχία «κακής» πράξης και συνέπειας και πώς το να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των όποιων πράξεών μας, μάς κάνει περισσότερο «γενναίους» από το να τις κρύψουμε κάτω από το ψέμα.

2.              Αγαπούν τη φαντασία

Ειδικά τα παιδιά μικρότερης ηλικίας έχουν την τάση να μπλέκουν την φαντασία με την πραγματικότητα. Έτσι, το να περιγράφουν γεγονότα εμπλουτίζοντάς τα με φανταστικά στοιχεία είναι μια κατάσταση συνηθισμένη και «αθώα». Όταν φυσικά ξεφεύγει από τα όρια θέλει προσοχή.
Λύση: Σιγά σιγά μέσα από τη συζήτηση και την επεξήγησή σας θα καταλάβουν τη διαφορά πραγματικότητας & φαντασίας. Στόχος είναι να μην εγκλωβίσετε τη δημιουργικότητά τους και από την άλλη να μην υπερεκτιμήσουν τη δύναμη του φανταστικού.

3.              Χαμηλή αυτοπεποίθηση- αυτοεκτίμηση

Το να περιγράφει ένα παιδί σκηνικά από την καθημερινότητά του προσθέτοντας ψεύτικα στοιχεία που ωραιοποιούν την εικόνα και τη θέση του έναντι άλλων. Πχ νικήσαμε στον αγώνα επειδή έπαιξα καταπληκτικά. Η δασκάλα είπε είμαι καταπληκτικός, δηλώνουν κενά στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του.

Λύση: Στοχεύστε στην ενδυνάμωσή του, ενθαρρύνεται το να σας λέει την αλήθεια, γιατί ακόμα και αν χάσει ή δεν είναι τόσο καλός στα μαθήματά του η γνώμη σας για εκείνο δε θα αλλάξει. Περάστε περισσότερο ουσιαστικό χρόνο μαζί και μάθετέ του βήμα βήμα τη δύναμη της αλήθειας.

Κυρίως μην ξεχνάτε πως το πρότυπο των παιδιών σας είστε εσείς!

 Έτσι, η αλήθεια πρέπει να ξεκινάει από εσάς, γιατί αν το παιδί σας ακούει να δικαιολογήστε και να καταφέρνετε να ξεφεύγετε από καταστάσεις επιστρατεύοντας ψεύτικα επιχειρήματα, τότε πως περιμένετε να μείνει πιστό στο δρόμο της αλήθειας; 

Διαβάστε ακόμα