Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Δεν πέρασε στις Πανελλήνιες. 4 τρόποι για να το δει θετικά!

Μήνες προσπάθειας, διάβασμα, ξενύχτι, υπομονή πανελλήνιες εξετάσεις! Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν και δεν ήταν τα επιθυμητά! Και τώρα τι κάνουμε;

1.    Σίγουρα δεν τα παρατάμε
«Χάσαμε μια μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο» αυτή η φράση είναι η καταλληλότερη  σε τέτοιες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι το παιδί δεν πέρασε στη σχολή που επιθυμούσε δε σημαίνει τίποτα, ούτε καθορίζει την υπόλοιπη ζωή του δραστικά. Ο ρόλος των γονιών σε αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Δώστε του την υποστήριξη που χρειάζεται και καθησυχάστε το ότι όλα θα πάνε καλά και δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν πέρασε εκεί που ήθελε.

2.    Αναζητήστε τις εναλλακτικές επανεκκίνησης
Για να αποφορτιστεί το κλίμα και να νιώσετε όλοι καλύτερα είναι πολύ βοηθητικό να ανακαλύψετε τις εναλλακτικές που υπάρχουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Είτε αυτό περιλαμβάνει την επανάληψη των εξετάσεων σε περίπτωση που θέλει μια σχολή στοχευμένα και είναι αποφασισμένος-η να περάσει σε αυτή. Είτε εναλλακτικές όπως αλλαγή προσανατολισμού σε γενικότερο επίπεδο. Σημασία έχει να αναρωτηθεί το ίδιο το παιδί για το τί είναι αυτό που θέλει πραγματικά να κάνει στο μέλλον. Επειδή η ηλικία δε βοηθά για απαντήσεις 100% σίγουρες η βοήθεια των γονιών είναι πολύτιμη. Επίσης, η γνώμη ειδικών συμβούλων προσανατολισμού που υπάρχουν στα σχολεία θα μπορούσε να λύσει την εξίσωση της απόφασης.

3.    Τονώστε την ψυχολογία του
Μετά από μια αποτυχία είναι πολύ σημαντικό το παιδί να νιώσει τη σιγουριά και τη στήριξη ενός σταθερού περιβάλλοντος γύρω του, που δεν το κατακρίνει ούτε χαρακτηρίζει την προσπάθειά του εκ του αποτελέσματος. Βρείτε τρόπους να δείξετε έμπρακτα τη στήριξή σας, κρατηθείτε ένα βήμα πίσω και αφήστε το να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Το να του δείχνετε εμπιστοσύνη θα τονώσει κατά πολύ την αυτοπεποίθησή του που πιθανότατα να έχει πληγεί.
Αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν ένα δώρο ή μια ολιγοήμερη απόδραση θα ήταν πολύ βοηθητική για να αποσυμφωρηθει η κατάσταση και με καθαρό μυαλό να παρθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

4.    Μπείτε στη θέση του
Όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια δυσκολία είναι πολύ βοηθητικό αντί να ακούσει μια σειρά από συμβουλές και παραινέσεις, να ακούσει ένα αντίστοιχο περιστατικό. Αυτό θα τον βοηθήσει να νιώσει μέρος ενός συνόλου και ότι αυτό έχει συμβεί και σε άλλους και η συνέχειά τους δεν επηρεάστηκε καθόλου από το γεγονός της αποτυχίας.  Αναφερθείτε σε μια δική σας αποτυχία ή δύσκολη στιγμή απόφασης και δείξτε του πως όλοι έχουμε κληθεί στη ζωή μας να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις και όμως δεν στάθηκαν εμπόδιο στην περαιτέρω πορεία μας.

Οπλιστείτε με υπομονή και θετική σκέψη. Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι απλά ένα βήμα όχι όλη η διαδρομή του μέλλοντος των παιδιών. Ακολουθήσε την καλύτερη εναλλακτική που τους ταιριάζει και δείτε το σχέδιο επανεκκίνησης να ξεκινά. 

Διαβάστε ακόμα