Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Ο σωστός τρόπος κοπής των τυριών και τα κατάλληλα μαχαίρια!

Η γαστρονομία έχει τους νόμους της και πίσω από τον καθένα κρύβεται μία συγκεκριμένη λογική. Tο ίδιο ισχύει και σε μία από τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής, τα τυριά! Ο τρόπος κοπής τους αλλά και το μαχαίρι που προορίζεται για το καθένα είναι καθορισμένα και ευρέως αποδεκτά από τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες gourmets. Χωρίς να μπούμε σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, ας δούμε παρακάτω πώς θα πρέπει να κόβουμε το τυρί και με ποιο μαχαίρι:

Πώς να κόψουμε το τυρί

Η λογική για το πώς να κόψουμε οποιοδήποτε τυρί είναι μία: προσπαθούμε να μην αλλάξουμε το σχήμα του. Αν λοιπόν πήραμε μία ωραία γραβιέρα από το σούπερ μάρκετ σε τριγωνικό σχήμα, δεν κόβουμε τη μύτη του τριγώνου για να πάρουμε ένα κομμάτι, αλλά κόβουμε παράλληλα στις πλευρές με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ‘χαλάσουμε τη μύτη’. Σε κάποιους κύκλους αυτό είναι και ένδειξη ευγένειας, γιατί καθώς το κέντρο είναι και η ‘καρδιά’ του τυριού, θα ήταν αγένεια να την πάρουμε όλη για τον εαυτό μας με ένα κόψιμο. Όσο το δυνατόν περισσότερο λοιπόν, κρατάμε μέρος της καρδιάς και για τον επόμενο.

maxairia.jpg

Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα τυριά ό,τι σχήμα και να έχουν, στρογγυλό, κυλινδρικό, κωνικό κτλ. Έτσι, αν ένα τυρί είναι στρογγυλό, κόβουμε ένα τριγωνάκι από τη μέση του τυριού προς τα έξω, και όχι ένα κομμάτι σαν μισοφέγγαρο. Διατηρούμε δηλαδή το κυκλικό του σχήμα.

Αν τώρα θέλουμε να κόψουμε μία λεπτή φέτα από ένα τυρί με τον αντίστοιχο κόπτη τυριού, κόβουμε σε όλο το μήκος του τυριού από την πάνω πλευρά.

cheese-(1).jpg

Τυριά όπως η φέτα ή τυριά σε παραλληλόγραμμο σχήμα όπως το τσένταρ, κόβονται σε φέτες και στη συνέχεια οι φέτες κόβονται στα δύο διαγώνια, ή κόβουμε μπαστούνια ή κύβους.

Τα μαχαίρια του τυριού

Τα μαχαίρια του τυριού είναι τόσα όσα σχεδόν και τα τυριά! Σημασία έχει εδώ να καταλάβουμε τί ανάγκες έχει το κάθε τυρί στο κόψιμό του.

Τα μαλακά τυριά κόβονται καλύτερα με ένα μαχαίρι που είναι διάτρητο ή με αυλακωτή λεπίδα έτσι ώστε να μην κολλάνε πάνω στο μαχαίρι και να κόβονται χωρίς να χαλάει το σχήμα τους. Άλλα που μπορούμε να τα αλείψουμε, κόβονται με μαχαίρια με στρογγυλή άκρη για να είναι δυνατή η επάλειψη.

Για τα σκληρά τυριά υπάρχουν μαχαίρια με τέτοιο σχήμα που ελαχιστοποιεί τη δύναμη που πρέπει να βάλουμε για να τα κόψουμε. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο μαχαίρι από την κουζίνα μας, αρκεί να είναι στα μέτρα του τυριού, όπως το μαχαίρι γενικής χρήσης που είναι τριγωνικό και μυτερό, στο μέγεθος του χεριού μας.

Κάποια μαχαίρια τυριών έχουν στην άκρη τους μία πιρούνα για να μπορούμε να τσιμπάμε το κομμάτι που κόψαμε.

Το σερβίρισμα

Απολαμβάνουμε τα τυριά σε θερμοκρασία δωματίου γιατί έτσι αναδεικνύουν καλύτερα τη γεύση τους και όχι απ’ ευθείας από το ψυγείο. Επίσης, αν δεν υπάρχει λόγος να κόψουμε το τυρί σε κομμάτια από πριν, δεν το κόβουμε μέχρι να το σερβίρουμε στο τραπέζι, γιατί αλλιώς μπορεί να στεγνώσει. Τέλος, βγάζουμε ένα ξεχωριστό μαχαίρι για κάθε τυρί ώστε να μην μπερδεύονται οι γεύσεις των τυριών μεταξύ τους.

servirisma.jpg

Για να αποκτήσετε τα κατάλληλα μαχαίρια για την κουζίνα σας, μπορείτε να επισκεφτείτε για τις αγορές τα My market, όπου μπορείτε να αποκτήσετε ολόκληρη τη συλλογή των κορυφαίων μαχαιριών Sambonet με έως και 87% έκπτωση.

Διαβάστε ακόμα