Ποιά φρούτα και λαχανικά θα προτιμήσουμε τον Φεβρουάριο Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας με υπέροχες επιλογές σε εποχιακά φρούτα και λαχανικά που αξίζει να αναζητήσουμε πριν βγουν εκτός εποχής. Ας δούμε τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά και πώς να διαλέξουμε τα καλύτερα κομμάτια. Αγκινάρες Πολλοί θεωρούν την αγκινάρα ένα gourmet λαχανικό. Η γεύση της είναι πολύ ιδιαίτερη και όταν είναι στην εποχή της μπορούμε να την απολαύσουμε σε πολλές παραλλαγές απογειώνοντας τη νοστιμιά της. Ένα κλασικό πιάτο είναι οι αγκινάρες αλά πολίτα που με ένα ωραίο τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί δεν είναι μόνο ένα πλήρες γεύμα αλλά και ένα πολύ υγιεινό φαγητό. Οι αγκινάρες όμως είναι υπέροχες και σε σούπες, ομελέτες, αλείμματα αλλά και για να φτιάξουμε τουρσί για όλο τον χρόνο. Η επιλογή τους Στη επιλογή τους από το ράφι προσέχουμε να είναι σκληρές και τα φύλλα να είναι εντελώς κλειστά και σκουροπράσινα στην κορυφή τους. Το κοτσάνι να είναι σκληρό και χωρίς μαλακά τμήματα και αν στο κοτσάνι υπάρχουν φύλλα, να είναι φρέσκα και όχι μαραμένα. Χορτα Για όσους αγαπούν τα χόρτα, τώρα είναι η ευκαιρία να τα απολαύσουν όσο μπορούν περισσότερο. Αυτή την εποχή θα βρούμε αντίδια, σέσκουλα, ραδίκια, σέλινο, όλα φρέσκα και τραγανιστά για δυναμωτικά και νόστιμα πιάτα. Προετοιμάζονται είτε με ένα απλό βράσιμο ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά, αλλά και σε πίτες. Κάποια δημοφιλή πιάτα με χόρτα είναι οι χορτόπιτες στις οποίες μπορούμε να βάλουμε ποικιλία χόρτων για πιο γευστικό αποτέλεσμα, τα μαυρομάτικα με σέσκουλα, το χοιρινό με σέλινο κ.ά. Η επιλογή τους Στην επιλογή τους από το ράφι προσέχουμε να είναι σφριγηλά και καταπράσινα με ένα τρυφερό και υγιές φύλλωμα. Η ελαφριά υγρασία τα συντηρεί καλύτερα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι κιτρινισμένα και μαραμένα. Καρότα Το καρότο είναι ένα λαχανικό που ταιριάζει σχεδόν παντού. Αμέτρητες συνταγές της ελληνικής κουζίνας γίνονται παραδοσιακά με καρότα όπως η φασολάδα, οι φακές, οι αγκινάρες, η κοτόσουπα κ.ά., αλλά μπορούμε να τα προσθέσουμε κατά βούληση και σε οποιοδήποτε άλλο πιάτο επιθυμούμε. Δίνουν χρώμα και γλυκύτητα στη γεύση του φαγητού και ξετρελαίνουν τα παιδιά που συχνά τα ‘ψαρεύουν’ από το πιάτο τους πριν φάνε οτιδήποτε άλλο. Η επιλογή τους Στην επιλογή τους προσέχουμε να είναι σκληρά, με ζωηρό πορτοκαλί χρώμα, χωρίς στίγματα ή τρύπες και χωρίς σχισμές. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είναι κατά πάσα πιθανότητα και πιο γλυκά γιατί τα σάκχαρα των καρότων συγκεντρώνονται στον πυρήνα τους. Μανταρίνια Τα μανταρίνια έχουν το πιο ευωδιαστό άρωμα αυτή την εποχή. Είναι ζουμερά, γλυκά και μία εύκολη λύση σαν σνακ, μέσα ή έξω από το σπίτι. Μπορούμε επίσης να τα στύψουμε στο ξεκίνημα της ημέρας ή να τα βάλουμε σε σαλάτες αλλά και συνταγές φαγητών και γλυκών. Η επιλογή τους Επιλέγουμε από το ράφι αυτά που είναι πιο βαριά σε σχέση με το μέγεθός τους γιατί έτσι θα είναι και πιο ζουμερά. Κοιτάμε να μην έχουν καφέ κηλίδες και αποφεύγουμε αυτά που έχουν φουσκωμένη και μαλακή φλούδα. Στην ειδική ενότητα Τα Φρέσκα Μας – ΜΑΘΕ ΦΑΕ ΖΗΣΕ, θα βρείτε ‘πικάντικες’ πληροφορίες για κάθε υλικό που είναι στην εποχή του! Ενδιαφέροντα στοιχεία από την ιστορία τους, τη διατροφική τους αξία, τρόπους χρήσης και συντήρησης, αλλά και πολλά ακόμη! Tags : Διατροφή, λαχανικά, φρούτα, χειμώνας Μοιραστειτε Αυτο Το Αρθρο: Διαβάστε ακόμα Πόσο σωστά ξέρεις να τοποθετείς τις τροφές στο ψυγείο; Μάθε όλα τα μυστικά Κάντε την φρεσκάδα τους να διαρκεί Δείτε πως