Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Καρπούζι: Ένα φρούτο γεμάτο εκπλήξεις!

Αν το καλοκαίρι ήταν ένα μόνο φρούτο θα ήταν σίγουρα το καρπούζι! Κόκκινο, γλυκό, δροσερό και ζουμερό μπορεί να μετατραπεί ακόμα και σε εκλεκτό μεζέ! Είναι ένα φρούτο γεμάτο εκπλήξεις. Ανακαλύψτε 10 από αυτές εδώ:

1.   Για πρώτη φορά εμφανίστηκε σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου.
Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργήθηκε στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη.

2.   Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία παττίχα

3.   Παγκοσμίως καλλιεργείται σε 1.200 ποικιλίες!

4.   Ο χυμός του καρπουζιού ωφελεί πολύ τον οργανισμό μετά από άσκηση χάρη στο αμινοξύ της L-σιτρουλίνης!

5.   Το άσπρο κομμάτι από το φλοιό του μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ύλη για μοναδικό και πεντανόστιμο τουρσί!

6.   Αν το συνδυάσετε με αλάτι και το ψήσετε στα κάρβουνα το καρπούζι μπορεί να συναγωνιστεί ακόμα και το κρέας! Η δημοφιλής γαστριμαργική τάση απαιτεί ελαιόλαδο, κρεμμύδι, και αλατοπίπερο να συνδυάζονται με φέτες καρπουζιού και να σιγοψήνονται στα κάρβουνα!

7.   Στην Κίνα το δημοφιλές σχήμα του καρπουζιού είναι το… τετράγωνο!

Γίνεται κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού. Έτσι κατά τη διάρκεια της παραγωγής το τοποθετούν σε τετράγωνα μεταλλικά κουτιά, ώστε μεγαλώνοντας να τετραγωνιστεί! Επίσης, στην Κίνα το καρπούζι αντικαθιστά ως δώρο τις ανθοδέσμες και τα δώρα και συνηθίζεται να προσφέρεται σε επισκέψεις!

8.   Το μεγαλύτερο καρπούζι παγκοσμίως ζύγιζε περίπου 108 κιλά! Καλλιεργήθηκε στο Τενεσί από τον Bill Carson στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και κατέχει επάξια μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες εδώ και 22 χρόνια.

9.   Το 92% του καρπουζιού, είναι νερό και μόνο το 5% ζάχαρη.

10. Σε αρκετές χώρες του κόσμου τους σπόρους του καρπουζιού τους καβουρντίζουν και τους τρώνε σαν σνακ ακόμα και με προσθήκη αλατιού όπως είναι ο ηλιόσπορος!

Σας άνοιξε η όρεξη για καρπουζάκι;
Σας περιμένει στο κοντινότερο My market!

          Πηγή: https://goo.gl/VNLngR

Διαβάστε ακόμα