Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Μέτσοβο: Η γιορτινή σας απόδραση.

Χριστούγεννα και μια χειμερινή εκδρομή είναι ότι πρέπει, το Μέτσοβο είναι σίγουρα στις ταιριαστές για την εποχή επιλογές. 

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Μέτσοβο:

 • Το Μέτσοβο βρίσκεται 400 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στο Νομό Ιωαννίνων, στην πλαγιά της Πίνδου στα 1.200 μ. σε μια κατάφυτη περιοχή με πεύκα, έλατα και πλατάνια. 
 • Περιτριγυρίζεται από πανύψηλες κορυφές όπου πηγάζουν, ο Πηνειός, ο Αώος, ο Αχελώος, ο Αλιάκμονας και ο Άραχθος.
 • Κάποιοι λένε πως η ονομασία είναι σλάβικη αλλά μάλλον προέρχεται από το Μέσο-Βουνό. Σύμφωνα με άλλη άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό).

Περπατήστε στα πλακόστρωτα δρομάκια, θαυμάστε την όμορφη αρχιτεκτονική της Ηπείρου με τα πετρόχτιστα σπίτια και εισπνεύστε καθαρό αέρα που θα σας ξεκουράσει. 

Μέρη & σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε:

 1. Το Κατώγι Αβέρωφ
  Είναι οινοποιείο, με εξαιρετικά ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό και πωλητήριο. 
 2. Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου 
  Το γνωστό αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα, αποτελεί σημείο κατατεθέν του Μετσόβου. Εκεί θα θαυμάσετε υφαντά, χρυσοκέντητες φορεσιές, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη κεντήματα, εικόνες, παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, και άλλα πολλά εκθέματα γεμάτα ιστορία και αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. 
 3. Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ 
  Επισκεφθείτε τη για να θαυμάσετε έργα Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα. 
 4. Εκκλησίες
  Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην κεντρική πλατεία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα, οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Χαραλάμπους με τους δύο άμβωνες –πράγμα σπάνιο για ορθόδοξους ναούς– και η Μονή Αγίου Νικολάου, στις όχθες του Μετσοβίτικου, με τις σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες.

Μην αμελήσετε να κάνετε σκι ή απλά να θαυμάσετε τη θέα από τα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα (Καρακόλι και Πολιτσιές) τα οποία σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. 

Γεύσεις από… Μέτσοβο 

Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα τυροκομικά, με κυριότερα το μετσοβόνε και τη μετσοβέλα, καθώς και τα ονομαστά κρασιά που παράγονται στην περιοχή. Μην παραλείψετε τα ψητά κρέατα, όπως το κοντοσούβλι και τα λουκάνικα αλλά και τις παραδοσιακές πίτες!

Τι θα λέγατε για χειμερινή απόδραση στην όμορφη ορεινή Ελλάδα μας; Το Μέτσοβο είναι η πρότασή μας.

Διαβάστε ακόμα