Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Ο 15Αύγουστος στα μέρη της Ελλάδας μας.

Δεκαπενταύγουστος, μία από τις πιο σπουδαίες γιορτές της Ορθοδοξίας, η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας.

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα που θυμίζει έντονα Πάσχα «πλημμυρίζει» τα σοκάκια των νησιών, συγκινώντας κάθε ταξιδιώτη.

Δείτε παρακάτω έθιμα της παράδοσής μας στα νησιά της Ελλάδας μας:

Πάτμος

Είναι το νησί της Ορθοδοξίας και μια τόσο μεγάλη γιορτή μόνο μεγαλόπρεπα θα μπορούσε να τιμηθεί. Έτσι, στο μοναστήρι της Αποκάλυψης οι μοναχοί κάνουν περιφορά του επιταφίου της Παναγίας, σε όλα τα σοκάκια του νησιού, προσφέροντας στους κατοίκους και στους τουρίστες μοναδικές στιγμές κατάνυξης.

Πάρος

Πλήθος κόσμου συρρέει στην ξακουστή εκκλησία του νησιού, την Εκατονταπυλιανή, για να προσκυνήσει. Δεκάδες καΐκια φτάνουν στο λιμάνι της Νάουσας και οι πιστοί κρατούν αναμμένες δάδες που δημιουργούν υπέροχη ατμόσφαιρα.

Κουφονήσια
Στο κάτω Κουφονήσι οι ντόπιοι προσφέρουν στους κατοίκους φαγητό μετά τη λειτουργία και έπειτα πραγματοποιείται μια μοναδική γιορτή. Ένας πρωτότυπος αγώνας «δρόμου» με καΐκια που μεταφέρουν τον κόσμο στο Πάνω Κουφονήσι και συναγωνίζονται στη διαδρομή. Όταν φτάσουν ένα μοναδικό πανηγύρι ξεκινά με φαγητό και ποτό σε όλους.

Χίος
Στο Πυργί, στα Μαστιχοχώρια στήνεται χορός ο γνωστός «Πυργούσικος» που παρασέρνει όλους τους πιστούς στο χαρούμενο σκοπό του.

Άρτα
Στα Θεοδώριανα 'Άρτας, πραγματοποιείται το πρωί η πομπή των προσκυνητών όπου κατεβαίνει στο χωριό από το ξωκκλήσι της Παναγίας με την εικόνα της στα χέρια, ενώ το βράδυ με το χτύπημα της καμπάνας συγκεντρώνονται όλοι στην πλατεία του χωριού, για να γιορτάσουν και να χορέψουν το «διπλοκάγκελο».

Αμοργός:

Στην Αμοργό αξίζει να βρεθείτε στο πανηγύρι της Παναγίας την Πανοχωριανής, όπου προσφέρουν τις τοπικές σπεσιαλιτέ τους, το πατατάτο και το ξιδάτο καθώς και αμοργιανά ρακόμελα.

Σέριφος:

Ο χορός στο πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς ξεχωρίζει! Μάλιστα, η παράδοση λέει πως το ζευγάρι που «ανοίγει» τον χορό γύρω από την ελιά της εκκλησίας παντρεύεται σύντομα. Για αυτό τον λόγο συχνά γίνονται ακόμη και καυγάδες σχετικά με το ποιοι θα χορέψουν πρώτοι. Γι’ αυτό το λόγο και το συγκεκριμένο πανηγύρι ονομάζεται και της Ξυλοπαναγιάς!

Όπου κι αν βρεθείτε, είναι ευκαιρία να αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τους εορτασμούς της περιοχής και να νιώσετε την κατάνυξη και το γιορτινό μήνυμα της τόσο σπουδαίας ημέρας!

Χρόνια πολλά! 

Διαβάστε ακόμα