Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Και στο βάθος… κήπος! Tips για να φέρετε την άνοιξη στο μπαλκόνι σας.

Μάϊος, ο μήνας της ανθοφορίας. Η φύση γεμίζει χρώματα και αρώματα και τι καλύτερο από το να βρείτε τρόπους να φέρετε την άνοιξη στο σπίτι σας. Παρακάτω σας δίνουμε χρήσιμους τρόπους για να «ανθίσει» το μπαλκόνι σας!
Πριν ξεκινήσετε την επιλογή και έπειτα τη φύτευση είναι αναγκαίο να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

1.    Πάρτε τα κατάλληλα μέτρα
Αρχικά μετρήστε τον διαθέσιμο χώρο (μήκος & πλάτος) για να ξέρετε πόσες γλάστρες χωράνε η μία δίπλα στην άλλη. Έπειτα, αναλογιστείτε πόσο ελεύθερο χρόνο έχετε να διαθέσετε για τη φροντίδα των φυτών σας, δεν έχει νόημα να φτιάξετε ένα ανθισμένο μπαλκόνι και να μην έχετε χρόνο να το φροντίζετε όσο του αξίζει.

2.    Διαλέξτε τα κατάλληλα φυτά
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γνωρίζετε τον προσανατολισμό του μπαλκονιού ή του κήπου σας ώστε το σημείο να είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη των φυτών. Ένας γεωπόνος είναι πολύ χρήσιμος σε αυτό το στάδιο σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, για να σας υποδείξει τα κατάλληλα φυτά για το χώρο σας.

3.    Μάθετε όλα τα απαραίτητα για τα φυτά που επιλέξατε. 
Δηλαδή, το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν πότε ανθίζουν, πόσο πολύ αναπτύσσονται…

4.    Προμηθευτείτε τα απαραίτητα εργαλεία, κάντε έρευνα αγοράς και αγοράστε ότι χρειάζεστε.

Τι να φυτέψετε & τι να προσέξετε.  

Η μπουκαμβίλια που σκαρφαλώνει…
Από τα πιο όμορφα αναρριχώμενα φυτά που συνήθως έχει συνδεθεί με την καλοκαιρινή ομορφιά των νησιών μας. Η μπουκαμβίλια χρειάζεται ήλιο και προστασία από το κρύο και τον αέρα.

Γιασεμί το ρομαντικό…
Είναι πολυετές αναρριχώμενο φυτό, αγαπά τον ήλιο και δεν θέλει καθόλου τον αέρα και το κρύο.

Γαρδένια
Η ευαίσθητη γαρδένια μπορεί να γεμίσει με αρώματα το μπαλκόνι μας αρκεί να τη φροντίσουμε πολύ. Ανθίζει όλο το χρόνο σε κατάλληλες συνθήκες, θέλει να βλέπει ήλιο αλλά όχι να ζεσταίνεται υπερβολικά, γι’ αυτό στις ζεστές μέρες χρειάζεται να «ξεδιψά» συχνά με νεράκι.

Τριαντάφυλλα
Από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα λουλούδια φημίζονται για τα χρώματά τους το άρωμα αλλά και την αντοχή τους. Θέλει συχνό πότισμα και κλάδεμα το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη.

Κατιφές
Ανθοφορεί από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Φυτεύεται από τα μέσα Μαΐου σε ηλιόλουστες θέσεις σε χώμα με καλή στράγγιση και με πολλές θρεπτικές ουσίες. Ποτίζετε με άφθονο νερό αφήνοντας όμως το χώμα να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα.

Η διάσημη αλόη
Η αλόη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου και εξωτερικού. Χρειάζεται ήλιο αλλά αναπτύσσεται και σε σκιερό μέρος.

Η ελιά μας
Ως Έλληνες προτιμούμε την ελιά μας που φημίζεται ανά τον κόσμο. Φυτέψτε τη σε μεγάλη γλάστρα ή προμηθευτείτε τις μικρούλες που μοιάζουν με μπονσάι.

Νόστιμα και αρωματικά
Εκτός από τα λουλούδια μπορείτε να φυτέψετε και αρωματικά, ώστε να βγείτε διπλά κερδισμένοι, γιατί και ο  κήπος σας θα ανθίσει και τα φαγητά σας θα αναδεικνύονται με τη βοήθεια των σπιτικών μυρωδικών σας.

Δυόσμος
Χρειάζεται ήλιο, συχνό πότισμα, διαφορετικά μαραίνεται. Δεν αντέχει στο κρύο.

Βασιλικός
Αγαπά το φως, αλλά όχι να κοιτάζει τον ήλιο κατάματα. Αποφύγετε έτσι την απευθείας έκθεσή του στον ήλιο. Ψαλιδίστε τα άνθη του για να παρατείνετε τη ζωή του.

Μαϊντανός
Θέλει ήλιο και συχνό πότισμα.

Αρμπαρόριζα
Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική στα γλυκά του κουταλιού για παράδειγμα. Αναπτύσσεται γρήγορα και δεν θέλει πολύ νερό, αντέχει τον ήλιο, δεν αγαπά το πολύ κρύο. Επίσης διώχνει τα κουνούπια!

Για περισσότερη βοήθεια ζητήστε τις συμβουλές ενός ειδικού γεωπόνου.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ανθοκομικές εκθέσεις που ξεκίνησαν, για να βρείτε όσα χρειάζεστε και να συναντήσετε ειδικούς γεωπόνους που θα απαντήσουν σε όλες τις απορίες σας.  

Και μην ξεχνάτε η καλύτερη φροντίδα για τα φυτά σας είναι η αγάπη που τους δείχνετε! 

Διαβάστε ακόμα