Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Μια πολύχρωμη ασπίδα φρούτων και λαχανικών! Ακόμα όμως κι όταν το καλοκαίρι περάσει, χρειάζεστε αυτή την ασπίδα. Είναι απαραίτητο εφόδιο για όλο τον χρόνο!

Δεν είναι τυχαίο που οι διεθνείς συστάσεις αναφέρουν την ημερήσια κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων από ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Να γιατί:

Μας ενυδατώνουν.

Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά αποτελούν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό -σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπερβεί το 90%. Φυσικά, η επαρκής ενυδάτωση μας είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλο τον χρόνο. Το καλοκαίρι χρειάζεται να είμαστε διπλά προσεκτικοί, αφού, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, οι καθημερινές μας ανάγκες σε υγρά είναι αυξημένες και ο κίνδυνος της αφυδάτωσης καραδοκεί. Θα το έχετε νιώσει κι εσείς, την ώρα που γυρνάτε από το μπάνιο και νιώθετε σα σταφίδα.

Τα έντονα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών κάνουν έναν πίνακα ζωγραφικής.

Είναι η Τέχνη της Φύσης. Κι αυτό που κρύβεται πίσω τους, είναι τα έγχρωμα φυτοθρεπτικά (ή αλλιώς φυτοχημικά) συστατικά που περιέχουν. Τρώτε φρούτα και λαχανικά με τη φλούδα; Πολύ καλά κάνετε! Γιατί εκεί συγκεντρώνονται κυρίως τα συστατικά αυτά, κι έχουν σαν αποστολή να τα προστατεύουν από περιβαλλοντικές «απειλές». Εκτός, όμως, από τα ίδια τα φρούτα και τα λαχανικά, φαίνεται πως φροντίζουν και εμάς, αφού η αντιοξειδωτική τους δράση έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Μεταξύ άλλων:

  • προφυλάσσουν τα κύτταρα από τη δράση των ελεύθερων ριζών
  • ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων π.χ. καρδιαγγειακά και ορισμένων μορφών καρκίνου
  • ενισχύουν την υγεία των ματιών και τη λειτουργία του εγκεφάλου
  • επιβραδύνουν τη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο

Μην ξεκινάτε από αύριο, ξεκινήστε από σήμερα κιόλας να συμπεριλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρώματα φρούτων και λαχανικών στα γεύματα και τα σνακ σας, καθώς κάθε χρώμα παρέχει τα δικά του μοναδικά οφέλη για την υγεία μας. Πηγαίνετε στο καλάθι σας και επιλέξτε το αγαπημένο σας χρώμα... Το γοργόν και χάριν έχει!

Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε εύκολα τις επιλογές σας. Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένους τους κύριους καλοκαιρινούς εκπροσώπους για κάθε χρώμα, τις βασικές φυτοθρεπτικές ουσίες που περιέχουν και τα οφέλη τους. Πάμε να χρωματίσουμε λοιπόν!

Χρώμα Φρούτα - Λαχανικά Καλοκαιριού Φυτοφρεπτικά Συστατικά - Οφέλη Υγείας
Κόκκινο φράουλες, σμέουρα, κεράσια, καρπούζι, κόκκινα σταφύλια, τομάτες, πιπεριές Ανθοκυανίνες, καροτενοειδή (π.χ. λυκοπένιο) - Εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, αντικαρκινικές ιδιότητες, προστασία καρδιαγγειακού συστήματος
Πορτοκαλί - Κίτρινο ανανάς, βερίκοκα, ροδάκινα, πιπεριές  Φλαβονοειδή, καροτενοειδή – Αντιοξειδωτική δράση, αντικαρκινικές ιδιότητες
Πράσινο σταφύλια, κολοκυθάκια, πιπεριές, αγγούρι, πράσινα σύκα Ζεαξανθίνη, λουτεΐνη,  χλωροφύλλη- Ενίσχυση της όρασης, αντιοξειδωτική δράση, αντικαρκινικές ιδιότητες
Μπλε - Μωβ βατόμουρα, δαμάσκηνα, μωβ σύκα, μελιτζάνες Ανθοκυανίνες- Ενίσχυση ανοσοποιητικού, αποτροπή πρόωρης γήρανσης κυττάρων, καρδιοπροστατευτική δράση
Λευκό - Καφέ  κρεμμύδια ξερά, σκόρδο Φαινολικές και θειούχες ενώσεις (π.χ. αλλισίνη)- Αντικαρκινικές ιδιότητες