Κόβουμε τις τομάτες σε κύβους σε σουρωτήρι και πάνω σε ένα μπολ, για να μαζέψουμε το ζουμί τους. Τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια στο ελαιόλαδο και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στο ίδιο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τις τομάτες, την πιπερίτσα, τη μαντζουράνα και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη. Βράζουμε al dente τα ζυμαρικά μας και στραγγίζουμε.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το ζουμί από τις τομάτες και 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, βάζουμε για 1-2 λεπτά σε υψηλή φωτιά και μεταφέρουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με το τριμμένο τυρί, αν χρησιμοποιήσουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Από την Ντίνα Γκρουμούτη