Ανάβουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε σε ένα ταψάκι χαρτί ψησίματος και απλώνουμε όλα τα λαχανικά -εκτός από τις τομάτες και το σκόρδο-πασπαλισμένα με αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο. Αφήνουμε να ψηθούν 40' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά χωρίς να λιώσουν, γυρίζοντας μία φορά. Τα βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε καλά, ανακατεύουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Κατόπιν, τα ενώνουμε με τα λαχανικά, το σκόρδο, το ξίδι και ανακατεύουμε καλά. Τα βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη για τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το σερβίρισμα. Όταν πρόκειται να τα σερβίρουμε, τα βγάζουμε 15' νωρίτερα. Προσθέτουμε τότε τις τομάτες, τις ελιές, το βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε, αν θέλουμε, ένα τριμμένο πεπεροντσίνο (καυτερή πιπερίτσα).
Από την Ντίνα Γκρουμούτη