Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Κάνει τελικά καλό η νηστεία;

Η περίοδος της νηστείας αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία «αποτοξίνωσης». Η αποχή από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης μας βοηθάει να μειώσουμε σημαντικά τα κορεσμένα («κακά») λιπαρά της διατροφής μας, προστατεύοντας, έτσι, την υγεία της καρδιάς. Ακόμα, δίνοντας έμφαση σε τρόφιμα όπως όσπρια, λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης, προσλαμβάνουμε πολύτιμες φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που μας χαρίζουν υγεία κι ευεξία!

Αφού νηστεύω, γιατί παχαίνω;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας, καταλήγουν να παίρνουν βάρος. Ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως τα ζωικά τρόφιμα περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών, που ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για το αίσθημα κορεσμού που νιώθουμε μετά από κάποιο γεύμα. Εφόσον, λοιπόν, η πρόσληψη πρωτεϊνών μειώνεται, ορισμένες φορές καταφεύγουμε σε μεγαλύτερες μερίδες φαγητού για να νιώσουμε χορτάτοι. Επιπλέον, πολλοί θεωρούν τα νηστίσιμα τρόφιμα πιο «αθώα» απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, υποτιμώντας τις θερμίδες τους κι έτσι βρίσκουν άλλοθι για την υπερκατανάλωσή τους.

Νηστεία και ισορροπημένη διατροφή πάνε μαζί; 

Μα φυσικά! Είναι αλήθεια πως η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να δημιουργήσει διατροφικές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη D. To μόνο που χρειάζεστε για να είναι η διατροφή σας πλήρης είναι οι κατάλληλες επιλογές τροφίμων!

• Για την εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών, καταναλώστε τακτικά θαλασσινά και όσπρια. Συνδυάστε τα όσπρια με ρύζι ή άλλα δημητριακά ώστε οι πρωτεΐνες τους να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή βιολογική αξία. Αρκετές πρωτεΐνες έχουν επίσης, τα προϊόντα σόγιας και οι ξηροί καρποί (καταναλώστε τους με μέτρο, καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες).

• Όσο για το ασβέστιο, θα το βρείτε σε τρόφιμα όπως αμύγδαλα, ταχίνι, γάλα, τυρί σόγιας καθώς και ορισμένα λαχανικά όπως, σπανάκι, μπρόκολο και κουνουπίδι.

• Για την επαρκή πρόσληψη σιδήρου και βιταμίνης Β12 δώστε έμφαση, καταρχάς, στα θαλασσινά και έπειτα στα όσπρια, στο σπανάκι, στο γάλα σόγιας και στα δημητριακά ολικής άλεσης. Ο συνδυασμός των παραπάνω επιλογών με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά καλύτερη απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου που προσφέρουν.