Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο κολιός και η ζαργάνα, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα ω-3 και συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύουν τη νοητική λειτουργία και πιθανώς δρουν ευεργετικά και στην πρόληψη άλλων χρόνιων νοσημάτων, όπως η οστεοπόρωση και η άνοια.

Ο παρακάτω πίνακας μας βοηθά να καταλάβουμε πώς κατατάσσονται κάποια από τα πιο συνηθισμένα ψάρια και θαλασσινά που καταναλώνουμε, ως προς τα ω-3 λιπαρά τους. 

Ψάρια - Θαλασσινά Ω3 λιπαρά / 100 γρ.
Σαρδέλα 1,41
Κολιός - Σκουμπρί 1,34
Σολομός Φρέσκος 1,03
Μελανούρι 0,96
Γόπα 0,86
Γαλέος 0,84
Γαύρος 0,80
Ξιφίας 0,75
Πέστροφα 0,73
Μαρίδα - Αθερίνα 0,61
Λαβράκι 0,59
Καλαμάρι 0,48
Τσιπούρα - Σπάρος - Σαργός 0,48
Σολομός Καπνιστός 0,45
Γλώσσα 0,25
Τόνος Κονσέρβας 0,24
Γαρίδα 0,24
Χταπόδι 0,16
Μύδια 0,11


Extra tip: Σας αρέσουν τα ψάρια τηγανιτά; Δυστυχώς χάσατε… μέρος των θρεπτικών τους συστατικών! Για να διατηρήσετε τη  θρεπτική τους αξία, προτιμήστε να μαγειρέψετε τα ψάρια ψητά στο φούρνο ή στον ατμό.