Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Όποιο κι αν είναι το κίνητρο του καθενός, είναι καλό να γνωρίζουμε ποια είναι τα οφέλη της vegan διατροφής αλλά και πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα τέτοιο μοντέλο διατροφής διατηρώντας την ισορροπία και προσλαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας!

Χορτοφάγος ή vegan;

Αν δεν έχετε εντρυφήσει στο θέμα, πολύ πιθανόν να έχετε την απορία: «Σε τι διαφέρει ο χορτοφάγος από τον vegan»; 

  • Οι vegans (αυστηροί χορτοφάγοι) αποκλείουν από τη διατροφή τους οποιοδήποτε προϊόν ζωικής προέλευσης: κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγό και οποιαδήποτε άλλη τροφή ή προϊόν  που προέρχεται από ζώα π.χ. μέλι, ζελατίνη κλπ. 
  • Για τους χορτοφάγους οι περιορισμοί είναι λιγότεροι, αφού δεν καταναλώνουν κρέας, πουλερικά, ψάρια ή θαλασσινά, ενώ συμπεριλαμβάνουν τα υπόλοιπα τρόφιμα που αναφέραμε στη διατροφή τους.
  • Φυσικά υπάρχουν και άλλες κατηγορίες χορτοφάγων, όπως για παράδειγμα οι pescatarians (ιχθυοχορτοφάγοι), που αποφεύγουν το κρέας και τα πουλερικά αλλά εξακολουθούν να καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά.

Τι τρώει ένας vegan;

Παλαιότερα οι vegans είχαν περιορισμένες επιλογές τόσο από την άποψη της αγοράς τροφίμων όσο και από την άποψη των διαθέσιμων γευμάτων σε εστιατόρια, delivery κλπ. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παρατηρήθηκε μια ουσιαστική αλλαγή σε αυτό λόγω της στροφής μιας μεγάλης μερίδας του καταναλωτικού κοινού προς μια πιο μεσογειακή, πιο βασισμένη στα φυτικά τρόφιμα διατροφή (plant-based diet).

Η βιομηχανία τροφίμων, φυσικά, δε θα μπορούσε να μείνει «με σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι σε αυτή την τόσο εμφανή τάση του κοινού. Κάνοντας, λοιπόν, μια βόλτα στο super market, θα δούμε πως η ποικιλία σε vegan προϊόντα είναι πλέον τεράστια. Η ίδια φιλοσοφία παρατηρείται και στους χώρους εστίασης, αφού όχι μόνο σχεδόν όλα τα εστιατόρια έχουν συμπεριλάβει στον κατάλογό τους και ορισμένα vegan πιάτα, αλλά πλέον υπάρχουν και αρκετά εστιατόρια που σερβίρουν αποκλειστικά vegan επιλογές. Έτσι, είναι πολύ εύκολο πια για ένα άτομο να απολαύσει για πρωινό ένα μπολ με δημητριακά, αντικαθιστώντας το γάλα με κάποιο φυτικό ρόφημα π.χ. γάλα αμυγδάλου, να επιλέξει για δεκατιανό ένα τοστ με φυτικό τυρί ή να βγει για «cheat meal» με την παρέα του και να απολαύσει ένα burger με μπιφτέκι λαχανικών ή σόγιας.